torsdag 2 april 2015

Helgens frid, ro i sinn.

Det är sagt och omtalat att Mahatma Gandhi avsatte en dag i veckan, oavsett vad som skedde, oavsett vem som var på besök till att vara tyst.
Han spenderade dagen med att bara lyssna, utan att själv säga ett endaste ord.
Måste han av en eller annan anledning, han var ju trots allt statsöverhuvud, kommunicera så blev det skriftligen.

De flesta av oss kan inte stiga upp på morgonen och sätta på oss en lapp där det står "Jag har valt att inte tala idag, jag skall tillbringa dagen i tysthet!"
Det funkar inte för de flesta, resultatet skulle bli irriterade barn, ledsna kollegor, ilskna chefer men ibland, ibland funkar det att avsätta en kvart, en halvtimme, ett par timmar till att lyssna på sig själv och andra. Vad hörs där i stillheten?

Yoga är tänkt att göras i samband med soluppgång, i stillhet, i tystnad, samma gäller munkarnas morgonbön.
Många är de som avslutar dagen i stillhet och Louice Hay, grundaren av Hay House publishing house och "affirmationernas gudinna" har berättat att hon börjar dagen med att tala till sin kropp och själ.
Genom att stilla ta på den, duscha, smörja in sig, ge sig själv positiva budskap innan hon ens ser på telefon eller på annat sätt tar kontakt med omvärlden. Allt i rätt ordning, inifrån och ut.

Kvällen avslutas på samma sätt, en kvart i sängen innan sänggående, ett stilla avslut och en fråga:
" Vad är det jag behöver veta?"
All information finns där, tillgänglig, klar, för den som lyssnar.

Deepak Choprak påminde mig häromdagen om en "gammal bekant", Daniel J. Siegel, psykiatriker från L.A som är upptagen med forskning gällande hur vi med mentala verktyg kan ändra funktion likväl som struktur på vår hjärna.
"Mindsight", Mindful brain, whole brain... Är begrepp som är mer eller mindre myntade av honom.

Dan Siegel fokuserar på enkla verktyg och ett av dem är att för att nå resultat bör vi dela upp vår tid så att vi får alla 7 delar av det hjärnan behöver för maximal funktion.
Delarna är enligt honom:
Tid för sömn, Tid för fysisk aktivitet, Time in, Time out, Tid för nära relationer(connection), Tid för lek och tid för att fokusera.

Time out, med andra ord, det vi talar om ovan och tid för sömn samt i viss mån tid för connection är det som vårt samhälle hoppar över oftast, mest och avskriver som oviktigt.
Frågan är varför & hur länge?

En långhelg som denna kan vara en härlig möjlighet att starta en ny vana.
En möjlighet att slå om rodret, en möjlighet att sjunka djupt inåt och lyssna..
Vad var det nu jag sa? Alldeles nyss.. Till mig själv, från mig själv. 
 Finn stillheten inom dig. Lycka till. 

As always, LIVE WITH PASSION & BLESSED BE! 
Namaste!

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar