söndag 2 december 2018

"Grounding" och "Earthing" - samma sak? DEL 1

Vackra själ,

Välkommen in! Låt oss ta en titt på två olika verktyg som gärna blandas ihop då vi översätter de Engelska orden. Dessutom sträcker de sig in i varandra, omfamnandes varandra som bror och syster.
"Grounding" - oftast översatt med ordet grundande (men även en del varianter närmare jordande.)
"Earthing" - oftast översatt med ordet jordning, eller jordande.
Skall vi kika lite på skillnaderna? Och likheterna!

Då jag gärna vill vara "matnyttig" dvs ge dig konkreta tips och förståelse har jag valt att dela upp denna blogg i två delar. Önskar du ännu mera information så finns det massor på nätet eller så kan du vänta på min bok och läsa hela kapitlet. ;-)

"Intensiva tider" - har jag pratat om här på bloggen sedan jag började skriva den.
Jag definierar detta utifrån ett energi perspektiv, det sker mycket med världen, med människorna och vi lever i en tid av utmaning och förändring.
Man behöver bara öppna en tidning, läsa en artikel på Facebook eller försöka sig på ett prat av det seriösare slaget i kafferummet för att inse att det finns en mer "fakta", fler åsikter och motstridiga känslor att ta del av än någonsin i världshistorien. Brytningstiden är här!

Överallt nästintill "krävs det" av dig att du skall definiera dig, ta sida och ha en åsikt och detta är naturligtvis inte möjligt! Ändå är vi många som känner på den pressen dagligen, i flera olika sammanhang och detta blandas med vardagens andra måsten.
Efter tillräckligt många varv i råtthjulet är det lätt att undra - vem är jag? Vart blev jag av? 

Grounding -  I denna betydelsen har inget med bestraffning att göra, alltså engelskans "getting grounded", typ utgångsförbud, indragna rättigheter. (Fast spännande nog, att dra sig tillbaka till hemmet är ett sätt att "bli grundad på".)

Nej, grounding är den teknik vi tar till när vi känner att vi är för mycket i huvudet, när vi tänker för mycket, oroar, har påslag av energier som känns som de springer iväg med oss.
Typiska tecken på att vara "ogrundad" är t ex lätt distraherad, kan inte hålla tråden, sticker iväg med tanke och ord, tar överilade beslut, upplever ångest och oro, sover dåligt, är "för mycket i huvudet", har dåligt kontakt med kroppen och dess signaler osv.
Man kan också se det på fokus och intressen läggs på pengar, ägodelar, attribut och naturligtvis så pratar jag nu om ett överdrivet beteende.

Får detta hålla på länge kan det leda till kroniska smärttillstånd (kroppens signaler ökar i styrka när den ignoreras länge), inflammationer, dålig sömn, utbrändhet/extrem trötthet, dålig cirkulation etc.
Tycker du att detta låter "som de flesta" så har du helt rätt! Det är nästintill en epidemi därute, en man talar tyst om ty det finns massor att tjäna på att inte lösa den på det enkla, billiga sätt som vi kommer att tala om här.  "Epidemin" leder ju till ökad konsumtion, både av varor och mediciner, binder oss via våra rädslor och vår oro, därmed fastnar vi i vinkelvolten (en moment 22 situation).

För mig som Soul gardner, energiarbetare, ser jag delvis på detta som en obalans i chakra systemet, och det är oftast inte bara ett chakra utan har "spridning" till fler.

Så, hur blir man då mera "grundad"? Vad gör man rent praktiskt?
Det finns massor av tekniker därute och jag rekommenderar att du prövar dig fram, en del passar sig ju att "göra överallt", andra tekniker kräver lite mera "privat utrymme" för att utövas.
Lär dig flera så att du kan välja och var beredd på att olika tekniker fungerar vid olika tillfällen.

a) Först och främst, få ner dina fötter på golvet! HELA foten.
Notera gärna hur du placerar dina fötter när du är stressad, ängslig och korrigera därefter.
Har du tagit av dig skorna? Bra, det underlättar, om du kan. Om inte, gå ändå ner med känslan och "hälsa på hos dina fötter".
Är du skofri och har fötterna på en matta eller mjukt underlag? Knip med tårna, krama underlaget osv. Du har väl sett "Die hard"? ;-)  Du behöver inte göra detta mer än en halv minut till en minut för att känna skillnaden men ju oftare desto bättre.

b)  Lägg handen över ditt "vertex", alltså toppen på ditt huvud.
Många lägger händerna här när de funderar, speciellt barn, över något obegripligt.
För oss som tänker i energier är detta inget konstigt, flödet in i kronchakrat bryts och tanke energierna får tid att lugna sig lite.  Samma tidsram som ovan, 30 sek - 1 minut kan göra underverk.
Extra tips: Slut ögonen om du kan, snabbar på effekten.

c) Andningen.  Här finns det många olika tekniker, hitta din MEN minns att andas medvetet!
Det är nästan det första som försvinner med all typ av stress, magandningen/djupandningen, ja, tom så att vi glömmer att andas. Säkerställ att andas in genom näsan, välj sedan vad som känns bäst vid utandning (det brukar variera med graden av obalans).

Själv är jag en "fanatisk" anhängare av det som här i Skandinavien allmänt kallas för "pranayama" som betyder just andning och innehåller många olika tekniker.
Den teknik jag gillar bäst är en växelvis andning mellan höger och vänster näsborre, då den grundar dig på extremt kort tid.  Då dessa tekniker används inom yogan har de flera olika namn och det finns en uppsjö av demonstrationer på nätet. Här är två av mina favoriter:
https://www.youtube.com/watch?v=JAEzF53ZLa0 - Ahlea Khadro.
https://www.youtube.com/watch?v=8VwufJrUhic - Yoga With Adrienne.

2 små fun facts: Om du ändå är inne på Adriennes sida, kolla in de andra andningsteknikerna också.
Jag har tom gjort växelvis andning i tandläkarstolen i väntan på urdragningen av min visdomstand.
Fungerad mycket bra och gav tandläkaren en ny erfarenhet. Alltid roar det någon.

d) Stå som ett träd eller Zhan Zhuang (uttalas Jan Jong).
Detta är en gammal kinesisk meditation och har sedan utvecklats och formats i många olika varianter, finn den som passar dig bäst. Grunden är:
Fötterna parallellt och på samma avstånd från varandra som skuldrorna/axlarna.
Dra in hakan något, tänk att du har en tråd fäst mitt i huvudet (kronan) och denna drar dig rakt uppåt. Då sträcks nacken och hakan åker automatiskt lite in. Räta på ryggen, placera händerna på magen eller längs med sidorna (gör det som känns bekvämt).

Sänd din vikt ner i fötterna UTAN att förlora din hållning, se till att fötterna är placerade med hela fotbladet i marken. Tänk gärna att fötterna har rötter som letar sig långt ner i marken och över att stort område.  Slut ögonen om du kan och vill.  Så står du här, som ett träd och fokuserar nedåt men  förbli rak, stolt och närvarande.
Tidsåtgång: Detta kan du göra i en minut om du behöver samla dig och kan göras mycket diskret.
Lägger du på några minuter till, ja, då höjs effekten och du har mer att gå på.

e)  Gör övningarna på en stol. Jobba på att bli medveten om fötterna,
se gärna rötter växa ut här också. Hela fotsulan i. Har du eller måste du ha skor på, rör fötterna lite inne i skorna då och då. Lägg inte benen i kors, vare sig nere vid fotleden eller i knähöjd ty vi var många energipunkter längs benen och att sitta med dem korsade minskar flödet.

Bli medveten om ditt säte. Försök att sitta på hela sittbenet. Även här, byt ställning ibland. Tänk att energin fortsätter ner i benen, dra händerna över låren.

Räta på ryggen.. Återigen, tänk en snodd från vertex (huvudets översta punkt) som om du vore en docka i en dockteater.
När det "dras" i snodden sträcks din nacke, hakan dras lite in och ryggen blir rak. Sänk axlarna.
Känn stödet från stolen och dess koppling till jorden... Se bilden.

Ett spännande ämne i energimässigt "utmanande tider"!
Låt mig gärna veta hur detta faller på plats för dig, om du känner någon skillnad.

Välkommen med inspel, frågor och tankar!   Del två kommer i början av vecka 49.. Här finns mer att utforska och samtala om. Följer du med?
Live with Passion & as always, Blessed you are!
Love and Joy, Maud
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar