lördag 19 oktober 2019

Citat, ordspråk och bevingade ord.

Vackra själar,  


Idag önskar jag bistånd som coach, terapeut, skribent, gruppdeltagare och medmänniska.
Jag behöver feedback och bollplank angående ett tema som upptar mitt sinne. 
Låt mig förklara det från min ståndpunkt så du förstår mina funderingar, tankar och bakgrund. 

Jag har varit intresserad av att skriva sedan jag först "hittade" bokstäver och deras betydelse, fascinerad av ordens vibration och hur det påverkar och påverkas då det vandrar från människa till människa. 

I min barndom fanns inte internet, de böcker som fanns, ja, de fanns på biblioteket och dit tog jag mig nästan varje vecka med min mor.
Men den rikaste källan till ord hemma fanns i det folk sa, i Bibeln (som fanns hemma) och i tidningarna, där jag var dag läste och klippte ut dödsannonser till okända eftersom jag uppskattade verserna/dikterna i dem.  Det sistnämnda uppfattades av omgivningen som, ja, du förstår säkert...

Senare fylldes dagböckerna av korta, klatschiga ordspråk, uttryck och tankar som gav mening för stunden, många av dem har jag fortfarande kvar. Det är spännande att se min utveckling och mitt personliga sökande via vad som var viktigt just då.
Vissa citat sprakade till som stjärnfall under en dag, en vecka, under en tiden för en speciell händelse, andra citat följde med som en sorts livsläxa under en period.

Egen bild fr Scottish Parlament building
Än idag älskar jag ett språk som är kryddat med bilder, citat, kända uttryck och allt däremellan.
Det ger den extra krydda jag behöver för att kunna "måla" mina egna inre bilder på ett rikt, tillfredställande sätt.
Jag gillar, följaktligen också, när privatpersoner och företag väljer ett ordspråk, ett citat eller ett motto som ett sätt att belysa deras djupare värderingar och ståndpunkter.  Det ger mig en vibration redan innan jag tar kontakt eller startar upp ett samarbete. 
Jag vet, eftersom jag försöker marknadsföra min egen firma på sociala media, att detta är en av många marknadsförings strategier.
Men även här vill de seriösa att det valda ordspråket skall vara en reflektion av företagets kärnvärderingar.

Lite research visade att det där med att använda citat bara verkar fungera om man 1) håller sig till ett fåtal som man upprepar (igenkänningsfaktor) 2) om man skapar egna, dvs ordspråk/citat/ återkommande budskap som passar den egna produkten/budskapet man vill sprida. 3) Om man sätter in den i ett sammanhang som ger ett djup.
Att bara "sprida" lösa citat och bevingade ord runt sig verkar inte ha någon positiv effekt på antalet följare eller försäljningssiffrorna, snarare det motsatta. 

I dagsläget är jag med i tre slutna grupper på Facebook som har att göra med andlig växt och självutveckling. 
Den första gruppen är kopplad till en av mina mentorer och här möter jag sällan eller aldrig citat/ordspråk. När det sker är det för att någon valt det som motto för en period/händelse, för att någon funderar över den underliggande värderingen eller som ett direkt citat som sedan fört dem vidare till en intressant tanketråd.  Detta är, som du förstår, helt i linje med mitt eget sätt att använda citat och dess likar på så detta förstår jag.

MEN... Nu kommer det stora MEN:et, a la Tony Irving, för dig som förstår det "skämtet"...
I den andra gruppen, som är en mycket blandad grupp, samt på nätet och på sociala media i övrigt upplever jag en flodvåg av citat, bevingade ord, ordspråk osv som kastas hit och dit. 
Känner du igen det?
OM eller när det kommer med en story efter, för det gör det ibland, ja, då är det helt ok.  Då ser jag (och alla andra med mig) vad detta har betytt för den som valde att posta och man kan förstå helheten.  Men i nio fall av tio är det bara lösryckta ord utan placering och på direkt fråga om vad och varför detta postas får man sällan eller aldrig ett svar.
Scottish parlament 2019
Detta har fört mig in i tankeboxen. Varför är det såhär? Varför just nu?

Då en kund till mig valde ett citat istället för att beskriva situationen utifrån sin egen synvinkel gav jag honom den direkta frågan:  Varför ett citat?  Varför inte din sanning? 
"För att jag kommer inte ner till min sanning, jag når den inte även om jag kan känna den. 
Jag har inte ord till den och därför väljer jag ett citat som ändå kommer i närheten av det jag vill säga" sa han stilla.
Otroligt modigt, tillika sjukt fascinerande tyckte jag (och tankeboxen blev ändå större).

En kvinna i den sistnämnda Facebook gruppen valde att gå ur pga detta och hennes sista post i gruppen var full av ilska och frustration. Grundbudskapet var (obs ej ett citat):  Ni postar ju bara citat och floskler på det här forumet.  Det som ligger bortom dessa platityder är livet självt och det fungerar INTE som era citat.  Jag trodde detta var ett forum för genuint delande och kraft... 
Spännande, spännande och ändå mera spännande blev det då man såg kommentarerna... De flesta var riktigt otrevliga, visade liten eller ingen förståelse, och kontentan av det blev "Där är dörren. Hejdå!".

Kvar satt jag med pannan i djupa veck... För ett snabbt titt på gruppens sida visade att 8 av 10 inlägg var ett citat utan tillhörande text och jag delade till viss del hennes känsla.  Kan jag lämna gruppen?
Javisst utan tvekan!  Kan jag låta bli att läsa? Naturligtvis!
Men jag jobbar med människor och självutveckling, jag fascineras av trender som kommer och går och jag gillar att höra olika vinklar från olika personer.  Dessutom är detta ett kärt verktyg som jag numera nästan tvekar att använda för att jag är rädd att mina läsare skall få en överdos.

Min känsla?
Jo, känslan talar om en enorm hunger efter något djupare, något mer, något med substans och där blir citatet en sorts ingång, en sort "snabbmat" för själen. 
Tyvärr ger den väldigt kortvarig lindring och näring, inte helt olikt en MacDonalds burgare i en utsvulten mage. Skall den ge något mer måste den tas in, analyseras och bearbetas av den som berörts och det verkar som om det görs mer och mer sällan.  Jag tror att detta är ett uttryck för den stressade tillvaron, avsaknad av tid till reflektion och kunskap att komma vidare.

Vi ersätter möten mellan människor med sms, Messenger, email och annan opersonligt personlig aktivitet.  Det vi förlorar då är berättartekniken, förmågan att dela vibrationer, känslor, tankar och stämningar... Vi blir fattigare på vibrationskontot och, kanske också, på förmågan att uttrycka djupare känslor, sinnesstämningar och upplevelser.

Jag skulle kunna lägga ut texten mycket, mycket mer än jag gjort här men nu återknyter vi till början...   Känner du igen detta som jag skriver om?  Hur reagerar du på ordspråk, citat och bevingade ord?  Hur vill du att de skall presenteras för att de skall "ge mening" för dig?
Och du, vilka andra tankar runt ämnet dök upp i dig?

Välkommen med tankar och feedback, där det passar dig.
Jag är tacksam för alla typer av vinklar och intryck. 

Ha en riktigt härlig Oktober helg och låt inte vädret och avsaknaden av ljus hindra dig från att skina.
Live with Passion & as always, Blessed you are!
I kärlek,  Maud

Come! Lets chat! 💚💚💚💚










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar