fredag 25 november 2016

"Medvetna" drömmar & symboler.

Medvetna drömmar kallas de på svenska/norska, detta drömtillstånd som på engelska går under termen " Lucid dream". 
Lucid dream förklaras på lite olika sätt beroende på vart du läser.  Men ett av grund kriterierna är att den som drömmer blir medveten att han/hon är i en dröm och kan sålunda påverka handling, karaktärer och ibland även miljön.

Själva termen skapades av den holländska författaren och psykologen Frederik Van Eeden i en artikel skriven 1913 men redan innan detta fanns fenomenet omtalat i olika böcker och artiklar.  
Redan Aristoteles beskrev dessa drömmar som "att en del av vår medvetenhet ger sig till känna i drömmen", andra har beskrivit dem som "nattlig terapi" och många är de som anser att de är ett sorts "nattlig undervisning".  Av vem?  Tja, av källan själv, Gud eller vad du nu gett det för namn.

Självklart är detta ett mycket kontroversiellt ämne, klara svar saknas men det forskas fortfarande mycket på vad som sker och en sak är alla eniga om, dessa drömmar finns/existerar.
Hjärnan visar, via EEG, att de uppkommer i nära uppkoppling till REM sömnen och vissa "råd" finns för de som önskar maximera antalet "lucid dreams". 

Jag har skrivit om dem förr, eftersom min första "lucid dream" uppkom vid 4 års ålder då jag fick  "undervisning" i att skriva den omöjliga bokstaven K och sedan dess har jag haft dem då och då.
Den kanske mest kända filmen om fenomenet är "Vanilla Sky" från 2001 men även "Inception" från 2010 och Lucia från 2013 behandlar ämnet.  Så okänt är det inte.

För en tid sedan så flyttade jag in min diffuser i sovrummet.  Den har ett milt ljus, skapar ett svagt bubblande ljud då den producerar sin doftånga och jag placerade den ett par meter från min säng.
Min enda tanke med detta var att skapa en härlig stämning i sovrummet och pröva olika oljor för att, om möjligt, få ändå bättre sömnkvalité.

Resultatet blev som förväntat men i tillägg, jag har fått fler medvetna drömmar på kort tid.
Vid lite efterforskning upptäckte jag att "lampor" av denna typen (om än utan oljor/ångfunktion) faktiskt är ett av tipsen för att öka antalet medvetna drömmar. 
Önskar du flera av dessa tips så finns det många på nätet, bl a på sidan  "World of Lucid Dreaming" men i det stora hela handlar det om "dröm medvetenhet".  Att skriva drömdagbok, att "veta att du skall minnas", att ha tid att då och då somna om eller som jag ovan, installera en typ av nattlampa.

Ibland behöver man lite tid att "tyda budskapet", som med de flesta drömmar, ibland är budskapet klart redan då man vaknar "på riktigt". 
Häromnatten fick jag kristallklar "undervisning" i ämnet symbollära, något som legat inaktivt hos mig en längre period. Nu aktiverades det igen och jag vaknade med huvudet fullt av info om denna fantastiska symbol.

Den astrologiska symbolen för Jupiter. Såsom de flesta symboler har den lite olika innebörd beroende på vart den dyker upp, hur den används och vem som ser på den. 
För en astrolog betyder den en sak såhär, en annan inne i kartan.
För de som kan gammal grekiska betyder den "värdet av talet sju" eftersom den innehåller tecknet för zeta, vilket i sin tur är numret för perfektion, färdigställande osv.

För den som är intresserad av alkemi betyder denna symbol antingen ämnet "Tenn" eller så betyder det "den perfekta balansen mellan varmt och kallt, mellan Mars (Järn) och Saturnus (Bly).
I kinesisk medicin används tecknet som en symbol för elementet Trä och tillskrivs egenskaper som compassion, tålamod, styrka, uthållighet, årstiden våren och sålunda även förnyelse och övergångar.
Jupiter är den planet som styr det "kinesiska nyåret" med sin cyklus.

När jag vaknar med dylik information i huvudet, vetskapen om att jag "drömt det" och ändå kan jag kontrollera fakta via böcker och internet, ja, då kan jag inte dra någon annan slutsats än att jag blir undervisad. Eller påmind om kunskap jag redan hade...
Något svar på varför det sker just nu, ja, det har jag inte. Men, jag är i transit, på väg in på en ny väg i livet och kanske, kanske behöver jag denna kunskap framöver.

Oavsett vart "lucid dreams" kommer ifrån eller vilken betydelse de har så står det klart för mig att de berikar mitt liv, ökar min nyfikenhet och sprider glädje.
Denna tiden på året är som gjord för att drömma, visualisera, gå på djupet och gå inåt...
Vad anser du om Lucid dreams?

Njut Första Advent och ta fram ljuset!
Kolla in bloggen om "kommande veckas nymåne"! Den ställer in energierna för det kommande året så missa inte det!
Live with Passion & as always, Blessed you are! LOVE, M












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar