torsdag 10 mars 2016

Mjukaste Myrra, drottningen av oljor!


Myrra, eller Commiphora myrrha som den heter på latin är en tvåhjärtbladig växtart.
Den ingår i släktet Commiphora, familjen Burseraceae.
Själva trädet återfinns i Afrika och i Mellan Östern, ju kargare och ödsligare landskap desto bättre.
Vissa källor påstår att trädet fick sitt namn först gången 1822 vid Ghizan, vid Röda havets kust, i ett området som kallas "Thema" av lokalbefolkningen. "Thema" skall betyda "helvetet".   

Busken/trädet som du ser på bilden härintill är kanske inte den vackraste av syner, den blir inte högre än mellan två till tre meter, kraftigt byggd som en fjällbjörk, med vassa grenar som liksom står rakt ut och i tillägg har den törnen. Båda dessa aspekter att den ser vass och ogästvänlig ut.
Vågar man sig dock lite närmare, skrapar på det yttersta lagret bark, det som verkar ligga där som ett irriterande skydd så finner man en fantastisk grön underbark.. Denna underbark är en del i trädets fotosyntes process.

Trädet har massor med gångar inne i sig och ur dessa gångar flödar/rinner en ljusgul sav, denna sav stelnar till en rödbrun massa när den kommer ut. Dessa droppar ser ofta ut som tårar och kallas också för detta vid försäljning. Storleken, renheten, och vilken region den kommer ifrån avgör priset på dropparna/tårarna.

De flesta känner igen namnet Myrra från Bibeln, en av de tre gåvor som de vise männen hade med sig till Jesus barnet, guld, rökelse och Myrra.  Att de hade med sig just Myrra när de skulle besöka en blivande "härskare", en efterlängtad frälsare, säger något om exakt hur dyrbart Myrra ansågs vara. Värt sin vikt i guld, helt enkelt.
Men Myrra omnämns inte bara just här i Bibeln utan faktiskt på hela 152 andra ställen också.

Myrra har använts under historien som krydda, som medicin både invärtes och utvärtes, i skönhetsprodukter, smink och parfym samt i religiösa ceremonier och vid balsamering av de döda.
Västerländska forskare började undersöka Myrra främst pga de historier som påstod att Myrra var en potent antioxidant, tillika bra vid vissa parasit infektioner och eventuellt också aktuell vid cancer behandling. 

Forskningen på Myrra som antioxidant har startat bra med sk grundforskning, i detta fallet på djur/kaniner och det man hittills funnit är att Myrra verkar skydda levern och dess funktioner[1]. Vidare forskning på människor krävs dock.

Senaste forskningen gällande cancer och Myrra publicerades 2011. Den forskningen visar att Myrra har tydligast effekt på nedre delen av buken/kvinnodelarna, precis såsom "historierna" alltid har berättats. Queen of oils - till damerna och deras områden.
Myrra visade sig stoppa/bromsa/begränsa åtta olika typer av cancerceller, främst då i livmoder/äggstockar. [2] Vidare forskning pågår i dagsläget och vi väntar med spänning.

Men de flesta av oss har förhoppningsvis inte behov av vare sig en stark antioxidant för levern eller ett medel mot cancer. Vad skall då vi använda Myrra till?

Sår, hud, bakterier, svamp, infektioner i sår och hud - använd Myrra! Det är relativt milt, säkert och tar ner svullnad och bekämpar inflammationer i ett nafs. Det hjälper sårläkning och håller din hud ung och vital länge. Gör som de sköna egyptiskorna blanda myrra i din favorit olja och smörj in dig. 

Några droppar på din tandborste, ja, det är ett måste. Myrra är magisk gällande munhälsa!
Urdragna tänder, sårigt tandkött, mun kirurgi - skölj/ gurgla med myrra. Det hjälper också till med andedräkten.

Många väljer att ta Myrra vid olika typer av matsmältningsbesvär såsom t ex sura uppstötningar, diarré, sväller upp i samband med mat(matstagnation) och liknande.
Här vill jag dock lägga till, Myrra är långt ifrån den enda oljan som är bra till detta och det är väldigt individuellt så pröva dig fram. Är Myrra rätt för dig här? Börja lågt och öka doseringen om det behövs, utvärdera efter varje intag.

Hosta, övre luftvägsinfektioner, tung i bröstet, slem som inte vill komma upp.. Här är Myrra mycket bra, både att smörja på lokalt och att hälla i kokande vatten och så inhalera. Eller som idag, lägga i diffusern och andas in under en längre period.

De flesta oljor som kommer ur träd har i sin doft det som kallas för "base notes" eller stora doftmolekyler, som dröjer sig kvar länge, ger en djup, varm arom och känns därför som om man blir inbäddad i en härlig, mjuk filt.
Doften av Myrra vaggar oss in i en känsla av näring från Moder Jord, den läker själsliga sår lika bra som sår på huden, speciellt känslor av att bli avvisad, vara otrygg och sårbar. 
Själv känner jag flera kvinnor som använder Myrra under menstruations perioden, både rent fysiskt och mentalt.

Lär känna oljor. Hur funkar de på just dig?
Köp ren olja, inte doftolja eller utblandad olja. Detta är såklart speciellt viktigt.
Båda min informationsblogg, där jag vill sprida intressant forskning och artiklar, tillika min egen website är strax färdiga nu. Där kommer mer information om oljor, dess användning och så vidare att finnas. Jag återkommer i ämnet.

Gå ut i vardagen, lukta dig fram.. Lukt är en del av passionen.
Live with Passion & as always, Blessed you are!
Love & New Light.







1. Oxidative stress and immunotoxic effects of lead and their amelioration with myrrh (Commiphora molmol) emulsion.
PMID:19818824.
2. Journal of Medicinal Plants Research Vol. 5(8), pp. 1382-1389, 18 April, 2011
       Available online at http://www.academicjournals.org/JMPR
      ISSN 1996-0875 ©2011 Academic Journals

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar