fredag 23 december 2016

Håll en "plats"

"För att kunna vara med i matchen/spelet måste du först vara på spelplanen" -
något i den stilen (inte ett citat) säger pojken i filmen "What the bleep do we know".
Själva kommentaren är lätt att missa och dess innebörd också..

Det är så lätt att "vara någon annanstans" i tanke och handling, speciellt då "multitasking" anses som något värt att eftersträva.
Vill du vara på "planen" innebär det att du behöver engagera dig, bestämma dig för vart du vill/skall gå in med hull och luva och det kan vara nog så knepigt, i vart fall tycker jag det.

Att inte bara "vara med" i huvudet utan involvera hjärtat i det hela... Det är nämligen först då det blir spännande, riktigt spännande.
När hjärtat är involverat försvinner tid, rum, funderingar och förankringar och vi blir på något sätt ett med den virvlande strömmen av livsenergi. Det sker när vi är kreativa, det sker i meditation, det sker när vi är förälskade, när vi läser bra böcker, ja, kort sagt, när vi är uppslukade av något.
Uppslukade via hjärtat, absorberade av det vi har framför oss, en sorts sammansmältning med energin.

I samma ögonblick som vi utövar kontroll eller tanke så "faller vi ner" i den skapade verkligheten igen... Jo, det är faktiskt så jag ser det, som om vi till vardags är fast i någon sorts "matrix" och så gör vi små, små turer upp i denna energiström. Detta är den energiström som vår själ stammar ur, som allt stammar ur och är en del av oss alltid, vi kan bara inte känna det lika tydligt i vardagen.

Många kulturer har vetat detta sedan forntiden och därför har hjärtat en central roll i många ritualer.
I Traditional Chinese medicine är detta själen, Shen's högsäte men själen kan vandra.. Den vandrar upp till huvudet och tom ut ur kroppen när vi sover (och när vi dör).
Kineserna anser att det är människans uppgift "att reda ett bo till själen i hjärtat, ett bo så bekvämt att själen aldrig vill flykta eller känner sig obekväm". Poetisk, eller hur?

När jag läser detta ser jag framför mig "själens fågel", hur den liksom fladdrar upp och ner mellan hjärtat mjuka lugn (sitt rede) och så upp genom en tub/skorsten till huvudet och ibland ut genom kronchakrat. Men, själens boning är alltid i hjärtat!
Annars blir det obalans.

Just nu är det lite "trendigt" att fokusera på hjärtat igen, speciellt i spirituella och andliga cirklar.
Det kommer nya meditationsformer med hjärtat i fokus, hjärtandning är inne och häromdagen såg jag något mycket fint och berörande.
"Hold a place for me" - betyder att man i närvaro lyssnar till den andra, utan att svara, kommentera, döma eller sträva efter något. Detta används ofta i terapeutiska samtal men har nu tagits upp för att skapa samhörighet mellan nyanlända flyktingar och bofasta.

Allt som egentligen "sker" är att båda kopplar upp sig till nuet, grundar sig och så ser man varandra in i ögonen, länge.  Hjärtat kopplas på, auran där expanderar och vi "vet" plötsligt mer om varandra än vad vi gjorde innan... Mycket mer.
Det krävs MOD. Det gör faktiskt det...
Har du provat att "hålla blicken" till någon du inte känner länge?

Här hade jag egentligen tänkt skriva om Karolinska institutets forskning på hjärtat men lusten rann av mig, det känns inte längre viktigt.
Som någon sa i förr veckan " Vill du ha bevis? Pröva det och var ett levande bevis!"
Synd bara att det inte funkar så för alla.  

Fokusera på hjärtat en stund. Lägga en hand där... Bara vara i det du gör/skapar precis just nu, bara för en stund.
Själv känner jag av hjärtat så snart jag "förbrukat" för mycket av mina energier på saker som är  oväsentliga eller direkt destruktiva. En nog så god värdemätare på att bromsa och fokusera om är nödvändigt!

"Håll en plats för någon" i julhelgen och ge dem den bästa gåvan någonsin. Du får tillbaka energimässigt och tusenfalt, universum är skruvat på ett "bra sätt" vad det gäller energi.
Be någon "hålla plats" för dig eller "håll din egen plats" genom något du gillar och uppskattar.
Låt hjärtat vara med!

En riktigt God Jul önskar jag dig och må den innehålla allt du önskar dig!
Live with passion & as always, Blessed you are!
Love & Joy



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar