fredag 21 augusti 2009

Morgon i det nya landet.


Tillbaka i bloggen igen efter ett långt uppehåll!
Det är morgon i det nya landet och landet kändes som om det just kommit ur tvättmaskinen..
Inatt har det stormat och regnat rejält men lagom till promenaden genom skogen till skolan så mojnar det och försiktiga bitar av ljusblått visar sig mellan det grå.
Familjen och jag själv har också precis kommit ur tvättmaskinen! Det kostar på att flytta..
Många beslut, många band som klipps och mycket nytt som skall skapas.

Den processen pågår såklart länge men ändå, ändå har jag denna morgon känslan av att vi lite nu "hängs ut på tork".. Livet börjar få struktur, ordning och saker och ting löser sig, utmaning efter utmaning.

Skolflickan vandrar bredvid mig, filosoferandes med sin ryggsäck på ryggen och ett jätte lönnlöv i sin hand. Hon har såklart, som vanligt, höll jag på att skriva, klarat sig galant.
Fyra flickor möter upp varje morgon för att slåss om hennes gunst, se på lillasyster och tjattra om dagens begivenheter. Hon tar det med ro..Lite fundersam ibland men sällan uppgiven.
En känslig fighter!
Just nu fascineras hon av språket, det nya och hennes mor över hur fort det går.
Klassfotbollen har börjat och redan nu är ordet "match" glömt, i Norge heter det "kamp", fotbollskamp och det säger hon numera i varje mening. Själva ordet Norge sägs också med den norska betoningen utan att hon själv registrerar vad hon säger.
"Vecka" har blivit "uke" medan jag vände ryggen till.. känns det som.

Denna morgon ser hon på mig med sina stora blå och funderar:
"Mamma, jag har fattat att jag skall gå in på toaletterna där det står "jenter", för jag är ju flicka. Men vad är då "guttar" för nåt?"
I samma ögonblick som hon hör sig själv svarar hon snabbt:
"Nej, "gutter" skall det vara och om det ena är tjejtoa borde det andra ju vara killtoa. Alltså är gutter killar, eller hur mamma?"
Jag kan inte annat än le instämmande, inte bara för att hon har rätt utan för att hon också hörde sin felaktiga ändelse och korrigerade sig själv. Språket lever i hennes öron.

Det är morgon i det nya landet och jag tror bestämt att solen gått upp!

1 kommentar:

  1. Härligt det låter! All lycka åt er! O kul att du är tillbaka i bloggen. Har saknat dig lite, men förstått att du haft fullt upp =) Kram!

    SvaraRadera