fredag 4 januari 2013

Begränsningar & val.

Har du små "val" som du gör dagligen TROTS att du vet att du borde välja annorlunda?
Står du kanske vid fruktdisken och tänker att du "borde köpa ekologiskt" och så går du ändå hem med det "vanliga" äpplet eftersom det var tre kronor billigare? Tre kronor du egentligen hade.
Eller stressas du i kön på caféet och hamnar med din kaffekopp och standard kanelbulle gång efter gång FAST du alltid velat pröva deras mollusker? (Ja, sådana ätbara, fyllda med havre.)

Skulle någon fråga dig du skulle du naturligtvis säga att du "valt efter din fria vilja", att du är flexibel att göra som du vill och det är helt sant!
Men sant är också att vi människor är vanedjur! Vanan ger en viss trygghet, en viss glädje.
Vanan går "fort", ger sällan eller aldrig överraskningar, trevliga eller obehagliga. Kort och gott, man vet vad man har men inte vad man får!

Funderingarna uppkommer när man känner att man "borde välja om"men inte får det gjort eller/och när man plötsligt sätts i en situation där man inte längre kan göra som man brukar, vägen stängs och man bara MÅSTE ta en ny rutt, välja en ny rutin.

Detta är extra spännande nu i detta nya år.
I tecknen runt det nya året står en utmaning som består i att släppa gammal trygghet, sånt som stått för "vana", trygghet, välkänt osv för oss under en tid och kasta oss ut på helt nya stigar.
Nya värden skall fastsättas och då måste de gamla falla. Såklart!
Men vad är "gammal trygghet"?

Själv fick jag använda December månad och starten på detta år till att "hands on" dvs mycket påtagligt och konkret möta detta.
Trygghet kan ligga i en så enkel sak som att finna det märket man "brukar" köpa på affären.
Vad händer när det inte finns där? Blir kakan lika bra då?

Eller som i mitt fall - hur botar man sin "vanliga huvudvärk" när man inte får använda sina "vanliga tabletter"?
Hur får man morgonen att bli densamma när man måste ändra på alla rutiner? Plocka bort mycket man "brukade hålla på med"? Byta ut men emot vad?
Nya rutiner och hjulspår tar tid! Ett tips - pröva nya rutiner innan du "måste" av en eller annan anledning!  Det är mycket roligare att "frivilligt" köpa ett annat märke än att "bli tvungen".
Om du förstår min metafor...

Jag är ett vanedjur som de flesta andra, flexibel på vissa plan, otroligt inpiskad och inpinkad i mina revir på andra. Rätt normal tror jag.
Mina nya hjulspår syns nu i snön.. Jag börjar fatta. Börjar "gilla läget".
Tror att jag förstår vart detta skall leda och jag ser nya "värden" glimta bakom hörnet. 

Livet är ibland en oerhört tuff skola med stora läxor MEN belöningarna är också bättre än i skolan och känslan av att vara tillfreds vid väl uträttat värv är underbart!
Jag är inte där är! Och nej, jag är långt ifrån färdig... Det glimmar runt hörnet dock. Jag kan se det...
DET glädjer mig!!!!

Vilka begränsningar och säkerheter tullar du på detta år? Vad utmanas du i?
Vad du än gör... LIVE WITH PASSSION!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar