söndag 31 mars 2013

Vind med "insekt".

220 år före Kristus fattade en kinesisk man sin pensel och formulerade det kinesiska tecknet för "förkylning" eller om du så vill, inträngande av sjukdom från utsidan.
Han skapade det av tecknet för rörelse i luft dvs vind och inkluderade tecknet för "insekt" eller liten organism i det hela.

Detta tecken kan kombineras med kyla eller värme.. Så att invasionen i kroppen av virus och bakterier kan beskrivas bättre, i samklang med hur kroppen reagerar och vad som sker.

Därför, på grund av detta tecken, hade kinesisk medicin inte något större behov av ord för virus och bakterier, inte heller något särskilt intresse.
Man visste att detta skedde när kroppen inte hade tillräckligt med energi/motståndskraft eller styrka att stå emot det som fanns på utsidan eller när det som fanns där ute av en eller annan orsak var extra starkt.

Nyckeln låg i att stärka kroppen, att maximera försvaret och för resten gällde det att be och hålla tummen ty allt kan man inte göra något åt. Vissa saker får man bara acceptera.
Detta tankesätt ligger inte alls långt ifrån homeopatin och jag gillar det! Fokus ligger på vad som sker i individen mer än på namnet på den som "kommer in utifrån".
Det är ju nu en gång så att olika virus och bakterier beter sig olika i olika människor och vad spelar det då egentligen för roll att de är släkt? Eller att jag vet vad de heter?
Lite kuriosa, nåja, okej då, lite kunskap om hur de reser får man med namnet men inte mycket mer.

Det som i övrigt upptar mig mycket är - vad såg han? Han som satt där med sin pensel sisådär 220 före Kristus och valde att lägga till tecknet för "liten organism/insekt" till för att förklara det han såg i form av förkylningar och epidemier.
Kanske märkte han bara att de som besökte de sjuka också blev sjuka? Fast knappast alla..
För honom var ju just det faktumet inte något problem, individens styrka och motståndskraft räknade ju.

Fenomenet är mig känt från homeopatin.. Indianer som skilde på två plantor ur samma familj, en för kvinnliga hormonproblem, en för manliga.
Det "stod skrivet runt dem", plantorna alltså, berättade de infödda för djupt skeptiska kristna.
Samma kristna som gladeligen tog emot deras hjälp vid sjukdom men som sedan inte hade något problem att jaga, förfölja och avrätta sina "hjälpare" när krafterna återkommit.

Fascinerat undrar jag vad de såg och på vilket sätt "de såg". Enkelheten i samklang med träffsäkerheten är något att djupt beundra.
Mitt i prick ger läkning på djupet, likt en blomma brer den ut sig från vår inre kraft och fyller oss med det nya!
Gammal kunskap.. Nya användningsområden.
Namaste!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar