fredag 14 november 2014

"Nyttig choklad" eller rena kemilektionen?

Barn i Norge har med sin matpaket eller pakke som det heter här och vips, föräldrar har fått något nytt att tävla om - vem som lagar den nyttigaste, sundaste matpakken. För VEM DÅ?
Stor idé att fylla boxen med en massa saker som barnen kastar i närmaste soptunna så fort tillfälle ges, och tillfället finns alltid. Grovbröd, makrill i tomat, isbergssallad, paprika skivor - visst låter det som varje unges favvis lunch?

Eller så förlänger man det som sker hemma t ex en av dotterns väninnor skall banta och hennes matpakke innehåller varje dag ett stycke kall omelett. Enbart.
Detta skall fylla den bantande tillika växande trettonåringen mage, den skall också tillfredsställa hennes sinnen under dagen så att sug inte uppstår. En minimal skiva kall omelett?
Svårt att förstå att vägen varje dag går förbi kafeterian eller bensinstationen på vägen hem?

Den andra väninnan är smal som ett spett men kontrollerar sin tillvaro genom mat, där åker hela lunch ner i närmsta soptunna UTOM de FYRA druvor hon äter till lunch.
Både föräldrarna har dagliga lektioner vid matbordet om vikten att äta sunt, äta fettsnålt, sockersnålt, kolhydratsnålt och ja, snålt. Vad är fram och vad är bak? Hon har funnit sin väg att äta snålt på lunchen. Är de ens medvetna om vad som händer

Min stora dotters matpakke innehåller det hon gillar, alltsomoftast i vart fall.
Äppelbitar, morot i stycken, sötpaprika (när vi har), druvor eller mandarinklyftor samt en smörgås med kalkon/skinka samt en med ost. Uppe på brukar jag toppa med en Crisp& cereals från Wasa knäcke. Den sista där är en av dotterns favoriter, rostade vetekärnor, mandel, hasselnötter, smaksatta med lite choklad och minimalt med kemiska tillsatser.
Jag är glad att hon gillar den då den ger den lilla extra "fyllnaden" till en mage som skall klara sig på innehållet i en box tills dagen är slut.

Nu är det antagligen slut på det!
Dotterns lärare dök förbi lunch rummet, kikade ner i matpakkarna och utbrast:
"Äter du sån där "nyttig choklad"? 
Varpå en fundersam dotter var tvungen att tänka sig om - vaddå nyttig choklad? Hon ställde också frågan och fick svaret:
"JA, Nutrilett...Är det en nutrilett bar du äter?"

ALLTSÅ... Nutrilett lika med "nyttig choklad"? Sen när då?
Ja, dessa barer innehåller mycket riktigt 14 st vitaminer och mineraler då de skall vara istället för mat för de som anser att de måste äta dem. Kemiska tillsatser, kemiskt tillverkade vitaminer som ersättning för t ex den naturliga E-vitamin som finns i mandel och nötter. Men dessa vill de fettjagande ju inte äta, de innehåller ju "livsfarligt" naturligt fett och det, det kan man ju inte ha något att göra med. SUUUUCK!

Kommentaren gjorde att dottern fick kommentarer om sin "osunda" matpakke, osund för att hon inte åt en Nutrilett bar utan en från Wasa knäcke med naturliga ingredienser.  Detta i tillägg till de kommentarer hon redan fått av de fettjagande, kolhydratjagande klasskamraterna om matpakkens storlek och innehåll. Det finns gränser för vad en trettonåring kan klara, hur vuxen hon än är.

Själv har jag bestämt mig för att via pennan ge mig in i debatten nu. På allvar.
Tröttheten och fegheten får ge vika för vreden och irritationen och lusten att förändra.
NÄR skall världen fatta att det inte finns någon one-size fits all?
När skall vi fatta att vi måste ta ansvar för vår hälsa helt individuellt?

Är du en vuxen människa mitt i livet som gillar Nutrilett och har lust att käka det under någon månad av ditt liv - go ahead. Sluta om du mår dåligt av det.
Har du käkat samma bar i ett år, hatar smaken och det verkar inte göra någon skillnad - dags att tänka om då kanske? Eller?
Vad är din känsla - är E-vitamin ur en hasselnöt lättare för kroppen att ta upp än en som är gjord i en maskin? Vad tror du? Vad känns?

I veckan håller Svenska dietisters Riksförbund ett seminarium under rubriken "Hur hanterar vi pålästa patienters krav?"
Gott så men vem håller i seminariet? Vem är ansvarig?
Jo, Unilever! Vem är Unilever? Jo, ett brittiskt-nederländskt företag och en av de främsta tillverkarna av b la mediciner, margarin och andra daglig varor.
Anledningen för att lägga det i Sverige just nu?
Jo, LCHF och ätandet av b la smör går upp just nu då många blivit trötta på tillika för pålästa för att äta skräpprodukter som margarin.
Detta måste man ta hand om. Detta måste stävjas.
En enda stor bluff! En ekonomisk förlust för denna jätte, om det får fortsätta så, att folk får kunskap, att folk har åsikter.

Jag vet att LCHF inte är svaret för alla.  Men kemiskt avfall är sällan svaret för någon, när det kommer till frågan om födoämnen. Där finns det alltid bättre naturliga alternativ.
Det gäller bara att pröva sig fram.

Jag kommer inte att snö in i matträsket, det finns flera viktiga element i att leva.
Men jag tar mig en omgång med det. Ogillar det.
Ogillar när folk kastar ruttna tomater på mig men så får det bli, detta är helt ur spår.

Ha en strålande god mathelg. Lägg passion i din mat som i allt annat.
Live with passion and Blessed be!
Kram














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar