söndag 19 april 2015

Utöka livets betesmarker.

Visste du att man gjort flera undersökningar av lottomiljonärer i USA och hur det går för dem efter den "stora lyckan"?
Jo, det är sant. Svaret är i enkla termer, det verkar inte vara någon god idé att önska sig pengar på Lotto ty chansen att bli svindlad, olycklig eller att ha spenderat alla pengarna inom 18 månader är skrämmande vanligt. 
Siffrorna talar sitt tydliga språk, de är inte inom felmarginalen, de är högt över, helt odiskutabelt.
De skriker ut sin sanning, vinn på Lotto och du är tillbaka på ruta ett, där du var innan inom några fjuttiga månader..Varför är det så?

Genetiken går också framåt i en svindlande hastighet, kändisarna scannar sig för dyra pengar och tar bort "alla oviktiga organ" och kroppsdelar som ev kan påverkas av den skadade genen.
Ändå säger alla läkare att till trots för att du är bärare av genen kan man bara påvisa runt 12-20% sannolikhet att just denna genen skall aktiveras inom dig.. Så, vad aktiverar den? 
Om man inte längre kan räkna med genetiken och den biologiska processen...Vad skall vi då vara rädda för?

Ytterligare spännande forskning handlar om barnen till alkoholister, stora grupper har gåtts igenom grundligt. Många bär på samma gemensamma bank, många bär på gemensamma upplevelser.
Vad gör då att vissa blev alkoholister själva och andra kom aldrig i närheten?
Vetenskapsmän höjde irriterat och förvånat på ögonen när man fann en gemensam nämnare, man ville inte tro det. Man undersökte igen, samma resultat.
I familjen där man hade som tradition att "äta middag tillsammans", där, de barnen, de klarade sig bäst. De blev aldrig eller mycket mera sällan alkoholister/beroende själva.
En ofattbar tanke, en omöjlig tanke väste mången. "Nonsens" svarade en och annan psykiatriker,
"det där låter högst rätt och rimligt!" 

Vi har gap, nästan avgrunder mellan biologi/vetenskap och psykologi men också mellan dessa tre och kultur.  "Självet" påverkas av den miljö, den kultur vi lever i, det som är sanning i Falköping och Gränna är bara ett dåligt skämt i Heidelberg.
Vi drabbas alla av det som kallas "selective perception" på engelska, det vill säga, vi uppfattar, ser och fokuserar på det vi blir lärda att se/uppfatta/leta efter, det som passar in i den världsbild vi blivit uppfostrade i.

Detta leder till att vi ofta slussar oss själva tillbaka till det vi känner igen, det vi vet, det vi alltid varit en del av och då kan det tom bli så tokigt att vi springer tillbaka till det "dåliga" men ack så familjära, istället för att vänja oss vid det "nya", den bättre, mer fördelaktiga sitsen.
Allt enligt konceptet, bättre en djävul vi känner än en Ängel vi bara anar.
Eller varför inte "gräset är inte alltid grönare på andra sidan staket"

Själv, som förespråkare av integrativ medicin, kan jag ta dessa fynd och tänka på dem ur ett energimedicinskt perspektiv.
När något "gott/annorlunda" händer oss, oväntat och plötsligt eller när vi lyckas genomföra något som vi satt oss i sinnet länge, ja, då sker något med oss.
Vi kliver bortom vårt eget uträckta energifält, energin börjar att "wobbla" dvs röra sig oberäkneligt och vi kan inte hantera den. Lite som att balansera en hög med koppar ställda i varandra, vi kan inte upprätthålla energin och vi måste kompensera.

Enklaste vägen? Jo, det är att gå tillbaka till det energifält vi känner, se på Lottomiljonären, som hårt och snabbt hittar vägen tillbaka till den plats hon/han kände innan.
Svårare att se är, pensionären som äntligen, efter många års längtan, får sätta sig i lägenheten på Spanska solkusten med fötterna på bordet och då, pang får en hjärtattack.  Hårt att säga men det är också ett sätt att "kliva bortom sin energi", att få det "lite bra" efter år av slit.

Andligt intresserade säger här att det räcker med en vision, att det räcker att sträcka sig efter målbilden.  Mycket fakta påvisar att detta inte är sant, "resten" av oss följer inte med, inte vår inre biologi och vår respons på stimuli, inte vårt sökande efter det familjära, inte heller det "kulturella" ändrar sig i en handvändning.  Vi behöver utveckla vårt energifält, få det att sträcka sig längre så att vi är förberedda när vi kliver ut ur våra ramar och energin kan låta bli att "wobbla".

Här kommer det "biocognitiva" och Dr Martinez in igen. (Jo, jag håller fast vid ett gott verktyg, när jag hittar ett ;-)) Hans resa har gått genom många kulturer, folkslag, inriktningar och han hävdar att de flesta "begränsningar" hos människan kan kokas ner till tre huvudinriktningar, tre sår.
Övergiven(motsats: engagemang), förrådd (motsats: lojalitet), belagd med skam/skuld (motsats: hederskänsla/ärad).
Kan det vara så enkelt? Antagligen inte, det finns undergrupper i allt men de stora rubrikerna kan ändå få begränsas till tre.

När vi alltså kommer ut i energifältets utkant, påminns vi om ett av dessa sår och det drar oss tillbaka, tillbaka in i det vi känner/vet om.
Dr Martinez lösning på problemet är rätt likt det verktyget som jag tidigare berättat för er om, det som kallas "att skapa en trigger".
Alltså, väldigt kort, då bloggen börjar bli väldigt låååång och jag inte vill tråka ut dig, kära läsare.

Identifiera ditt sår och pröva en av ovan nämnda tre kategorier. Kanske anser du du har sår i alla tre men pröva då, under en period att se vilket som triggas oftast, vilket som är det primära.
Finn sedan en situation där du upplevde totalt motsatt känsla, låt oss säga att övergiven är ditt sår, hitta då en situation där du kände dig helt och fullt engagemang inom dig, från någon annan, från världen. Måla den känslan inom dig,känn den i varje fiber, smaka den lukta den, lev den.
DETTA, denna känsla, skapar inom dig både ändringar i din biologiska funktion tillika i din hjärna.

Nästa gång till sår aktiveras, energierna wobblar runt dig, kliv inte ur.
Stå kvar. Andas - detta är en viktig del, att erkänna att detta är du, detta är vad du lärt, vad kroppen lärt och inte springa ifrån det.
Nästa steg är sedan att aktivera motmedlet, se, känn, dofta, smaka, använd alla sinnen till att aktivera kroppens respons på det motsatta.  Håll så länge tiden, situation tillåter.
Du kan också aktivera denna känsla någon gång då och då utan att vara triggad av såret, det blir som ett extra träningspass.

Ting tar tid. Påminn dig själv om det när du jobbar men också om att ditt energifält utökas för varje dag som går och nästa gång du sträcker dig ut är dina marker större och du kan ta emot mer av livet och dess goda.
Det finns andra "ormar" i paradiset, det vill säga, sådant som kan få denna process att sakta farten men dem skall jag tala om i en annan blogg.

Doktor M tilltalar mig då han väljer att ta med kropp, själ och ande på resan, då hans uttalanden från en vetenskaplig ståndpunkt stämmer som hand i handske med andliga vägledare såsom t ex The Abrahams/Hicks.  Det ger en helhet.
Boken heter (igen) "Mind and Body Code", och finns tillgänglig i en massa format.

Ha en strålande Söndag, full av klur och spännande upplevelser.
Forma tiden så att den passar dig.
Live with passion & as always, Blessed Be!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar