måndag 21 december 2015

Känsligt inför kraften.

Takodana
Barns intressen har en tendens att komma och gå, men då barnets intresse har varat i snart 8 år börjar det verkligen bli läge att intressera sig för det på allvar.
Min dotter fann fram till Star Wars, helt av sig själv, när hon var 6 år gammal...
Själv hade jag sett filmerna, den första på bio, redan i barndomen men jag har aldrig funderat djupare över den/dem. Inte förrän jag började lyssna till dotterns prat.

Alla människor har någon form av medial/clairvoyant ådra eller åtminstone det du skulle vilja kalla en "väl utvecklad" intuition och alla som har det känner att det finns något större än dem själva.
Något som bor inom oss alla, en gnista, det som ger oss liv, själen, ja, kalla det vad du vill, så varför inte kraften?

Runt om i den Galaxen som utgör Star Wars kallas sådana människor för "force sensitive" alltså enkelt översatt, känsliga/sensitiva inför Kraften.
Lake Country, Naboo
Just sådana människor plockas upp av samhället, sätts i skola, lärs att bruka kraften, använda den till/för allas goda och naturligtvis, där, precis som här, några faller av, några dras av egot, några använder kraften till egen vinning.
Det goda möter det onda, det andliga möter egot.

På just det sättet är den Galaxen lite mera välutvecklad än oss, man förstår att använde sig av allas specialiteter, man är intresserad i kraften och ofta har man bara ett "bevis", i vart fall till en början, man har sin tro. Sin tro på Kraften.
Den Galaxen långt, långt borta har också en annan fördel, den bebos av många, många olika folkslag, kulturer, utseenden, seder, det finns något för alla men just Kraften är gemensam för alla.

Jag började långsamt upptäcka en fascinerande värld, när jag besökte min dotter i hennes favorittillhåll och tillsammans har vi rest vidare.
 I drömmarna besöker jag nu ibland Naboo, se bilderna här bredvid, jag har fascinerats av att
Takodana kan vara så lik Jorden och ändå inte. Hur många sådana planeter finns i verklighetens galaxer?
Jag har låtit mig förföras av tanken på en dubbel (binary) solnedgång, som den på Tatooine.
Naboo
Är inte det något som kan kittla fantasin, så säg?

Star wars ger mig min dos av skönhet, triggar min fantasi och The Jedi code, alltså Jedi (nej, det får inte böjas!)hederskodex är en som varje andligt intresserad människa bara kan bocka, tacka och ta emot.  Plus att jag fått lära mig en massa annat.

Från sidlinjen har jag sett en hel grupp, en hel "fan klubb" vänta i nästan tre år på sina hjältar, jag har sett böcker jag aldrig trodde fanns, om ting jag trodde man inte kunde skriva om.
Att man kan fylla en biosal med folk, bara för att visa en trailer som är några minuter lång, jodå, det går! Jag har själv köat i gryningen, i kylan, en Söndag morgon bara för att få biljetter till en trailer!

Respekten mellan de fans jag har haft nöjet att träffa har varit enorm.
Ingen vill bryta koden, etiketten, ingen vill dumma sig ut och gruppen har varit minst sagt blandad, från 98 - 6 år har varit representerad och de äldre lär de yngre.
Den kö som bildades både när biljetterna till premiären skulle säljas och den som skapades den dagen filmen verkligen skulle visas präglades av samma sak, alla hjälper alla, inget mygel.

Då filmen släpptes den 16 December var jag nästan lika taggad som alla andra.
Jag visste vad fansen förväntade sig, det fanns en lista med punkter, trycket på Disney och på J.J. Abrams var enormt. Skulle de hålla måttet? Skulle de klara att ta över efter Lucas films?
Axla manteln?

Som den "force sensitive" person jag är, visste jag efter ca 1/3 del av filmen -
detta är rätt! Detta är det alla har väntat på!
Filmen var och är en succé, den innehåller alla de punkter som fansen vill ha, den har en säregen humor och den innehåller alla de "Easter Egg" alltså alla de hemliga meddelanden som bara fansen förstår och kan associera från andra filmen.

När Leia i en av filmernas sista scener, ser på Rey och utbrister: May the force be with you!
Ja, då vet jag att även jag är fast! Detta är inte en science fiction, detta är ett sätt att tänka och relatera. 
Nu ser jag fram emot "Star Wars celebration" i London sommaren som kommer!
The force is strong with this one!

Live with passion and as always, Blessed you are!
Love
Tatooine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar