tisdag 22 december 2015

Yule & Winter Solstice.

Vad drömde du inatt? Minns du?
Det är alltid en bra fråga att börja dagen med men just idag, extra viktig.
Här, i de tidiga morgontimmarna, den 22/12 har vi nu passerat Vinter solståndet och denna natten anses vara en av de nätter då vi får till oss profetiska drömmar. På nivå med Midsommarnatten, och den tunna slöja som då ligger mellan världarna.

Solguden som fått ligga i dvala, en dödlik sömn, han blir nu väckt och är åter en liten pojke, inte så stark ännu men driven av en önskan om att växa. Han behöver lite tid och så kan han, i Februari, väcka den unga kvinna som är våren.

Vintersolståndet representerar att den introverta delen av året nu är mindre i fokus, meditationerna, de inre resorna, stillheten, lyssnandet, skall nu omsättas i praktiskt handling, visas för världen, födas.
Men precis som den unge mannen, de behöver lära sig att krypa innan de kan gå, gå innan de kan löpa och så vidare.

Vad har du nu fått till dig under de mörkaste månaderna?
Vilket pekfinger återkommer och återkommer i ditt sinne?

Har du tagit in din julgran? Har du klätt den med vackra kulor, glitter, familjedekorationer?
Då vet du säkert redan att seden tros stamma från en tid då vi dyrkade träden, trädet är en symbol för livets träd och representerar evigt liv. Att ta in ett träd i sitt hem, att vårda det, dyrka det och ge det vackra saker, var en symbolisk handling för att visa vördnad inför det eviga livet.

En Yule log var också vanlig förr, något även du kan göra, om du har spis, kamin eller varför inte en uteplats med möjligheter att bränna saker i?
Förr i tiden tog man en stor bit träd, karvade in symboler i den, symboler för fruktbarhet, önskningar inför det nya året och så lät man denna träbit brinna under hela natten fram emot Vintersolståndet.
Jag vet och känner även till folk som gör det motsatta, alltså karvar in symboler för det som de vill släppa på, göra sig av med, som helt enkelt är färdigt efter en lång tids processande. Så bränner de detta trästycke under just dessa dagar och rensar sig så för vidare resa.

Orkar du inte med julgran? Tycker du att det är alltför mycket att styra upp med?
Vänta då bara stilla in det nya. Fylla på med lite vintergrönt, tall, enris, lingonris - alla dessa är vintergröna och finns i skog och mark.
Leta efter solsymboler. Ät dina lussebullar med ljuv saffran, lägg fram extra apelsiner och citrusfrukter.. Tänd ljus i massor, eller bara ett stilla vitt ljus. Allt detta är solens symboler!

Själv gav jag offer till skogens mjuka mossa igår, gav till naturens devor, nu när det är ont om näring i markerna och allt ligger fruset.
Jag gav dem också min bön, mina önskningar för de kommande året.

Att blota innebär inte bara att skära huvudet av något stackars djur, nej, att blota har alltid bara handlat om att ge. Att ge halva sitt brödstycke till naturens väsen, ge en skopa havre till hustomten eller ett glas mjölk, det ligger också i vår tro häruppe i Norden.

Såsom det står i vackra böcker från förr:
Må Fred och God växt vara med Er under denna vår.
Både inombords och i den illusoriska yttre världen!

Live with passion and as always, Blessed you are!
Love


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar