söndag 20 december 2015

Rik, rikedom, myckenhet, ymnighet..

I den gråa morgontimman har jag tänt ljusen i min vackra, blåa bordsängel, 
hällt upp kaffet, brett en smörgås av det goda, grova brödet och slagit mig ner med datorn. 

Ljuset ute orkar sig inte riktigt idag, dimman ligger tung... 
Sent igår kväll vandrade jag länge med hunden, följde gatlampornas bleka sken och kom till en ödslig plats där jag faktiskt kom att tro att lamporna längs vägen hade gått sönder eller att det var elfel.   Det såg så ut då jag bara såg fyra lampor som fungerade, längre ner verkade det svart. 

Efter lite funderande bestämde jag mig för att gå ner och se efter, när jag kom till lampa två så såg jag skenet från lampa fem och sex och så fortsatte det. 
Mitt på åkern, som kantas av skog, upplevde jag en märklig känsla av ingenmansland, jag såg bara området runt lamporna, nästan inget ut på åkrar och ängar, inget av skogen som siluett och vägarna och korsningarna i fjärran verkade inte finnas.
Det slog mig att det ibland är såhär livet känns, som om lamporna lyses upp allteftersom vi behöver dem, inte förr och de vi passerat, tja, de släcks och försvinner, krymper till ett minne blott. 
Samtidigt gav det mig en otrolig frid, en känsla av här och nu... 

Vi närmar oss Vintersolståndet med stormsteg, det tidpunkt på året då solen har sin lägsta middagshöjd och detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen.
Många tror det är en fast dag, 21/12, kanske för att det alltid stått i kalendern, och ofta är det så.
Men just i år, i Skandinavien, inträffar själva vintersolståndet den 22/12 kl 05:48.
Så känns det lite som tiden står stilla en stund, axeln flyttar sig så oändligt sakta, i ca två veckor men sen är vi på gång emot ljusare tider.
Mellan Vintersolståndet och ljuset ligger Julen, Nyåret, i första omgången.

Min resa igår gick till Sverige.. Bara ett hopp över en icke synlig gräns och ändå blir det så tydligt, på så många sätt. 
Med misstro ser jag på kvittot från Posten, flickan bakom disken reagerar: 
"Är det något fel?"
"Ja, jag tror det... Alltså jag sände..."  Jag räknar antalet brev, jag räknar antalet inslagna på kvittot, jag ser noteringen för de Bingolotter jag köpt och lagt i kuvertet.
"Vad kostar lotterna? Jag hade ju lotter också!"
"De kostar 50 kronor per lott och de står där!"
" Fortfarande? Jo, jo, det är rätt. Men.. Det kostar ju inget!"

Inne i butiken trycker jag en flaska sirap till mitt bröst, äntligen.   Tror du sirap på flaska är en självklarhet? Ofta står jag i köket och svär när jag skall, med sked, få sirap upp ur, just det, en plastburk.  Det funkar men det är kletigt, besvärligt och... 
Barnens ögon snurrar runt då det ser produkter de älskar, produkter de inte kan få hemma, produkter till priser som gör att mamma är odelat generös. 

Jag känner mig rik! Rik på det jag vill ha, rik på att kunna fylla upp och sjukt nog, det ger en julkänsla... 
Skinka,prinskorv, sill,ischoklad formar (vilken petitess! Men de finns inte i Norge.) köttfärs i berg, choklad, sirap, Vettex disktrasor, de senare tog slut i veckan och katastrofen var ett faktum. 
Usch, men nu är ordningen återställd. 

När jag på kvällen, efter promenaden i dimman, brer årets första skinkmacka och häller upp ett glas julmust så tänker jag på hur beroende jag är av dessa saker för att få in känslan av jul.
Den känslan jag borde bära inom mig..  Häromdagen lockades den fram under kylskåpsstädning, av en blandning av den fantastiska Kurt Nilsens julmusik och ljuvliga Peter Jöbacks stämma.
Så ,visst, det går utan men detta underlättar. 
Men på andra sidan den dragna linjen i marken, på den sidan, underlättar det med skinkan, rödbetssalladen, grov senapen, leverpastejen (som kan skäras) när man skall skapa jul.

Med jultallriken i handen sjunker jag ner i soffan, slår på filmen "Svenskjævel", en annorlunda film om att inte vara ett offer trots att omständigheterna i högsta grad bjuder in till det.
Att istället välja att göra det bästa av livet, att ödmjukt vara öppen för vart livet tar dig,
Go with the flow!
Det är väl det julen handlar om, det och kärlek!

Live with Passion & as always, Blessed you are!
Love




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar