onsdag 17 juni 2015

Föreningen för onödiga grejor.

Bara så det är sagt från början,
jag gillar saker, fina saker, praktiska saker, saker man kan bruka.
Men jag gillar inte överfyllda lagringsutrymmen och prylar man köpt då man "trodde man behövde dem" och sen ligger de bara och samlar damm i nåt hörn.

Saker går i mode och stannar man upp, kollar av behovet, så kan man bestämma sig sen, tio sekunder senare, med tio sekunders eftertanke i bagaget.  Ja, då är jag nöjd.
Men jag medger, visst, jag blir lite motvalskärring ibland när någon hävdar att jag absolut måååste ha en sak.
Har jag klarat mig i fyrtiofem år utan den så går det säkert en stund till är mitt resonemang, på gott och ont.  Jag missar en del, jag lever obekvämt, jag är inte cool eller hipp.

Därför lämnade det mig kall och ointresserad när alla började tala om sin "foamroller", ja,ja,ja, whatever. Det fullständigt "haglade" runt mig under en lång period, jag nickade, log och lät öronen förbli stängda.
Sent om sider fattade jag att alla snackade om den rullen då ser här till höger,
en sort rulle, inrullad i något mjukt skumgummimaterial, en grunka att använda till sträckövningar och självmassage. Kort sagt, en välbefinnande och rehabiliteringssak.

Tjafs! Modeprassel!  Dagssländor.. väste jag irriterad och spänningarna i min kropp blev säkert ett steg värre. För det är ju det.. Jag ligger ju i rehab och vissa delar av kroppen är otroligt svåra att massera på sig själv, att komma åt med nålar och koppor.
"Man kan ju ta en vanlig rulle eller en kavel och pröva" utbrast jag hurtigt till en fundersam kollega men jag såg att förslaget inte föll i god jord.  Peehh, hur svårt kan det vara?

"Din skada är som gjord för en foam roller!" utbrast vännen och fysioterapeuten men när han såg min skepsis funderade han en gång till och tillade:
"vet du... Du kan köpa en på sportbutiken, åka hem och pröva en eller två dagar, bara inte skita ner den. Gillar du den inte, funkar den inte, bara lämna tillbaka den! Ingen skada skedd!"
"Det är säkert inte okej, ingår inte i deras kampanj" sa jag trött, foamroller mig hit och foamroller mig dit.
"Frågar du inte får du aldrig veta!"  kontrade han klämkäckt.

Hmm... Några dagar senare besökte jag just den sportbutiken i ett annat ärende och när jag, av en slump (om det finns) såg en foam roller kom jag på att fråga.
Jodå, det gick så bra så! Bara ta hem och pröva. Morrrrr, slut på ursäkterna. Foam rollern och jag åkte hem tillsammans men jag visste ju att den skulle tillbaka om bara någon dag.

Väl hemma på sovrumsgolvet packade jag upp den käcka saken, den har tom övningarna tecknade på utsidan och på alla övningar står det "Max 30 sek". 
Detta råd var exakt fysions råd - komihåg, kör bara runt 30 sekunder per övning och muskelgrupp.
Ner på golvet, in i position och pröva! 

Under tiden började hjärnan protestera - 30 sekunder? 30 sekunder är för veklingar, detta är ju dessutom skönt.  Jag körde lite till.

Precis färdig och på väg upp från golvet kommer lilltösen och undrar vad jag gör, jag berättar och hon vill såklart se. Hur funkar detta mamma?
Jag kryper ner på golvet igen, kör alla övningarna en gång till.
Så, så kommer den stora tjejen, samma fråga, samma upplägg.
När jag är färdig inser jag att jag gjort varje övning typ fem gånger längre tid än rekommenderat, nåja, vad gör väl det?  Jag är ordentlig och det känns bra.

Detta höll jag fast vid tills natten kom... AJ, så IN I H..LVETE.
Hela skadan idiotvärkte, benet värkte, höften, ja i princip allt jag hade "rullat.  Mitt i smärtan låg jag och grubblade över den homeopatiska "förstförsämringen", om foam rollern klarade detta, tja, vad klarar den då i det långa loppet? Befrämja läkningen? Mjuka upp mig?

I tidiga morgonväkten gav jag upp, kunde inte sova mer pga smärtan och pirrandet så jag begav mig upp. På väg ut ur rummet såg jag foam rollern i sitt hörn och jag väste genom stängda läppar:
"Din j..la! Men KVAR, DET BLIR DU!"

Vi har försonats, foamrollern och jag, och ja, jag behöver en foamroller. Den funkar på mig.
Dessutom har jag påmint mig själv om, instruktioner och goda råd kommer ofta till en av en anledning. Följd dem.
Våga pröva nytt, du kan bli positivt överraskad och vad du än gör -
Live with passion & Blessed Be!
Namaste!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar