tisdag 10 juli 2012

Hoppet - förlänger livet!

Hopp - en känsla som har diskuterats många gånger, av mina vänner, på kliniken och i livet i allmänhet.  Det känns ofta som ett två eggat svärd. Bra och dåligt...
Nu har en amerikansk forskare och psykolog vid namn Charles. R. Snyder publicerat nya artiklar och böcker om just "hoppet" och dess inverkan på vårt psyke, välbefinnande och framtid.

"De er draumen me ber på, at noko vidunderleg skal skje" skriver Olav. H. Hauge i sin dikt om just hopp...
Ja, vi bär väl alla på en dröm om att något vidunderligt skall ske, att något skall dimpa ner i famnen på oss, en gåva från universum, en ynnest.
Det som jag när jag var liten kallade för "postlåda känslan" dvs att det skall komma något oväntat med posten, droppa ner i min brevlåda och ändra mitt liv eller i vart fall min dag.

Snyder går så långt att han hävdar att optimism och självkännedom har sitt ursprung i det personliga förhållandet till hopp. Alltså.. Hopp är något mycket större och verkningsfullare än att bara hålla tummen.
Han påpekar vidare att människor med en god förankring i sitt hopp ofta har mål, viljestryka och "goda egenskaper till att finna nya stiga/vägar" (kallat stigfinnar ämne i boken).
Människor med hopp håller på längre, är duktigare till att utvärdera, omvärdera och finna ytterligare alternativ än de utan hopp plus att de är uthålligare både vad det gäller smärta och umbäranden - allt har ju trots allt en mening för dem. Ett hopp.

Snyder säger också att människor med hopp har flera mål här i livet och betar också av dem i raskare takt än andra. Balansen mellan uthållighet och flexibilitet stärks av hoppet.
Han påpekar också att vi inte skall blanda ihop de med ett starkt hopp med överoptimisterna då de senare har en tendens att bortse från svårigheter och oförutsägbara händelser, något om ligger stick i stäv med de som innehar en stor dos hopp.

Viktigaste egenskaperna? Konkreta råd?
Ja, Snyder anser att en av våra viktigaste egenskaper för att stärka hoppet är att kunna skratta åt sig själv, inte minst när man gör fel.
Att sen ta meningen " Jag skulle aldrig kommit på tanken att pröva mig på att..." och fullföra den ett antal gånger kan leda till nya idéer, nya utmaningar som man i själva verket faktiskt vill prova och tror att man kan klara.

Gå ut och finn hoppet!! Om du inte redan har det som i en liten ask...
På så sätt står du bättre rustad nästa gång något sker.. Eller läs boken och göra hans roliga tester...
Boken heter: The psychology of Hope av Charles. R. Snyder. 
Enjoy it!!  KRAM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar