fredag 23 november 2012

Märklig manick

En vanlig Alvedon, modell svensk är på 500 mg och en vuxen bör ta 2 tabletter för att få i sig den mängd paracetamol som krävs för att få smärtlindring. Med andra ord - ett gram.
De flesta vet också att man kan ta ny tablett om 4-6 timmar och att max dosen är 8 tabletter på 24 timmar. Högsta dos per dygn är alltså, med lite enkel matte - 4 gram.

Vad lägger denna begränsningen? Funderat över det någon gång?
Giftverkan säger den fundersamma och nickar. Helt riktigt men samtidigt bara nästan.
10 gram paracetamol bör man knapra i sig om man skall vara helt säker på att göra sig själv illa alternativt ta sig själv av daga.

Substansen paracetamol bryts ner i levern och hur det går till skall du slippa läsa här men tro mig på mitt ord (då det är hela poängen med bloggen) då jag säger att restprodukten då levern brutit ner just denna smärtstillande är - fria radikaler.
Klingar det något i huvudet nu? Gillar vi eller ogillar vi fria radikaler?
De flesta säger Ogillar men vet ej varför.

En fri radikal, eller bara radikal, är en atom eller molekyl som har oparade elektroner i den yttersta/högsta energinivån.  Fria radikaler orsakar rätt allvarliga skador på våra celler och anses bidra till åldrandet.
Sålunda vill vi inte ha några fria radikaler i vårt system och hör och häpna, det vill inte levern heller!
När du äter två Alvedon frigörs mycket riktigt fria radikaler MEN levern kontrar samtidigt med att släppa ut lika mycket antioxidanter eftersom det går en antioxidant på en fri radikal.
Ett lurigt system som tar reda på sitt eget restavfall, neutraliserar det med en gång.

Det är när du överskrider de där "magiska" 4 gram som levern får problem med att skapa tillräckligt mycket antioxidanter för att motsvara "utsläppet".
"Det gör inget!" säger den träningsintresserade och sunde "jag äter extra antioxidanter, antioxidanter i tablettform och på så sätt håller jag alla fria radikaler borta. Bra, va?"

Här har jag i många år satt upp ett intuitivt "Hmmm.." dvs jag tror INTE på piller och pulver ur kemiska fabriker. Jo,jo, jag har kemi/fysik kunskaper tillräckligt till att se att det är en exakt kopia, om man ser till struktur, storlek etc. Men "lever" det?
"QUE?" säger nu den kemi intresserade och de tillverkande bolagen..De menar att de "tillverkat samma sak" medan jag menar att det som naturen själv skapat är som oss, det innehåller "livsgnistan" och ingen fabrik i världen kan skapa det.

Igår fick jag veta att jag har rätt..Alltid lika skönt!! ;-)
Man har utsatt försöks personer för fria radikaler och så delat dem i två grupper, de som fick antioxidanter i tablett/kemisk form och de som fick antioxidanter i samma mängd, samma sort men ur matvaror. Bla användes en apelsin som både rollmodell för den kemiska sammansättningen och som "försöks matvara".
Gissa vad som hände? JO... Apelsinen vann! Den vann i kriget om att neutralisera fria radikaler framför de kemiska produkterna (som gjorde pytte lite..).
Förvånade forskare kliade sig i huvudet.

Vad slutsatsen blev?
Jo, att det finns bindningar mellan substanser i levande väsen som vi inte kan se! Att det finns gruppbildningar eller kalla det gärna familjebildningar, om du vill, som ännu EJ kan mätas eller tillföras till "av människan skapade kemiska produkter".
("No shit Sherlock!" dvs vi var många som INTE lyfte på ögonbrynen av denna kunskap, bara log i mjugg över det vi propagerat i många år och fått så mycket skit för. Case closed! Äntligen!)

Skall du sålunda fundera över något... och om du frågar mig...
Det blir mer och mer tydligt att vi skall satsa vårt krut på att skapa mat som innehåller det som det var tänkt, som växer på åkrar som sköts av folk som vet vad de gör! För vi är miltals borta från det berömda "matpillret", det som ersätter maten och ger oss allt vi behöver för att överleva.
Den underbara, galna, lättfelkonstruerade men ack så sköna KROPPEN är smartare än så!
Den behöver livsgnista och QI.

Därmed inte sagt att du inte kan ta dig en Alvedon, om du behöver en.. Tacka din lever efteråt, pyssla om den med något mumsigt!
Låt oss baka kaka med det bästa av alla världar utan att luras bort från oss själva.
Trevlig helg & Live with passion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar