torsdag 24 december 2009

Död åt julenissen! Länge leve julenissen!


Med hopprepet i högsta hugg stod hon på golvet till stuan, bakom henne brann juleljusen i fönstren, från Tv:n strömmade julmusik men hennes uppsyn var allt annat än julmild, hon såg kort sagt irriterad ut.
Där jag hastade runt med en massa sista minuten grejor, trots att det var dan före dan före dan tog jag förgivet att det var min brist på uppmärksamhet som framkallat irritationen. Det förvånade mig något eftersom hon är rätt mild till sinnet, mitt stora änglabarn.
Nu såg hon dock rejält arg ut och så kom det, i samma ögonblick som jag stannade kvar på en fläck längre än 20 sekund..

"MAMMA, finns julenissen? Jag tror nämligen inte han finns.. länge." Lång andhämtningspaus, tårarna ser ut att bränna bakom ögonlocken och munnen till ett streck.
Tror jag det efter den öppningsrepliken och ansatsen.. Hjälp, vad säger man nu?
"Jasså, vad får dig att säga det, gumman?" En del år som mamma har lärt mig att inget ta förgivet gällande denna dams antaganden.
"Mamma, jag SÅG dräkterna på REMA, vad skall man annars ha dem till? Hur kan julenissen komma ner genom den trånga skorstenen? Hur kan han prata flera språk när jag var liten och inte nu? Hur hinner han vara på alla ställen på en gång och..." Längre hinner hon inte förrän tårarna väller ner över kinderna, ilskan förbyts till smärta och dragen i ansiktet förvrids.

TOUCHÉ! I ett enda ögonblick vet jag att det är över! Död åt julenissen! Adjö oskuldsfulla Claires fantastiska fantasivärld! Jag hoppas kunna rädda några spillror av den..
"Nej, det är sant, gumman, Julenissen finns inte, inte på riktigt. Han finns i vår fantasi och i våra önskningar som de flesta andra sagofigurer. Vi önskar alla att han vore sann!"
"NI HAR LURAT MIG!! Varför har ni lurat mig i alla dessa år? Jag skall minsann berätta för alla barn på skolan som misstänker att han inte är sann att han verkligen inte är det!"
Hon stampar med foten, skrapar i marken, tårarna rinner över, liksom smärtan.. Jag minns i en flash en annan tid, en annan döende julenisse, en annan mamma som försökte förklara och jag slår armarna om henne.
"Vännen, jag tror att de andra barnen på skolan som säger att julenissen kanske inte finns, vet du, jag tror att de vet! De vet att han inte finns..på riktigt. Men som sagt, han finns i allas våra drömmar!"
"VAA? Finns det andra som vet? Å, varför.. Varför har ni lurats?"
"För att vi vuxna minns hur underbart det var att vänta på julenissen, att drömma om hans ankomst. Att verkligen tro på något utanför oss själva som är så gott!"
Inser när jag säger det att det känns sant ända in i hjärtat. Jag fortsätter..
"Så, därför låter vuxna alla barn tro så länge det är möjligt. Precis som du nu får bestämma om du vill vara med och låta Selma tro på julenissen eller ej. Det är upp till dig! Vill du vara med och luras? Vill du vara med i det vuxna laget nu?"

Bakom ryggen håller jag hårt min tumme i förhoppningen om att hon inte skall säga nej vet du vad, Selma skall inte luras om någon jäkla nisse. Men jag känner henne ändå fortfarande rätt gott för hon ser upp på mig och säger storögt:
"Vaddå, menar du att Selma inte skall få tro på julenissen? Såklart skall hon tro på julenissen. Alla vill väl tro på julenissen! Han är ju helt underbar!" Hennes blick klarnar, tårarna torkas på baksidan av handen men frågorna är inte slut.. Under en lång stund diskuterar vi julenissar, svenska, norska, tidigare jular, gamla lögner och varför.
Min lilla, stora tjej har blitt stor! Julenissen är död utom som sagofigur och glädjespridare.

Så kommer nästa utlägg..
"Men mamma, då kan väl jag få vara julenisse i år? Nästa år måste ju grannen vara eller nåt för då kommer Selma att se om jag går ut och köper grädde eller nåt.. Men i år, i år mamma då är hon för liten! Kan inte jag få vara julenisse och läsa på alla paketen..? SNÄLLA!"
Den nya julenissen är född! Familjen har fått en ny underhållnings och julenisse general.
LÄNGE LEVE JULENISSEN!

Jag hoppas det kommer någon till dig också! Om inte annat, ta dig en stund att drömma och önska idag! Dagen idag är full av magi och vem vet.. Det kanske slår in förr än du anar!
GOD JUL TILL DIG OCH EN STOR, VARM OCH RÖD JULEKRAM!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar