tisdag 29 december 2009

Ordets makt.. en liten vit lögn..


"Jag sa till henne att det inte var sant. Att det inte var han utan det var jag.."
Jag hörde hur han bet sig i underläppen trots att vi talade i telefonen, såg honom framför mig och insåg att han antagligen gned sina ögobryn med den fria handen. Det gör han alltid när han har bekymmer och behöver tänka.
" Men varför då? Varför tar du på dig "skulden" eller åtminstone ansvaret för något du inte behöver?" Jag visste svaret och ändå blev jag tvungen att fråga..

"För att jag kan ta det! För att jag kan bära "hundhuvudet", det kan inte han i detta läget och jag vill definitivt inte att hon inbillar sig att skulden ev är din.. Det är så jävla långsökt att det inte är sant i sånt fall och då måste hon få höra hela historien, fatta allt och vem är betjänt av det? I det långa loppet liksom?" Han suckade tungt.
"En liten vit lögn. För att stilla allt grummel.. Jag vet att du hatar ordet tom men kanske, kanske finns det behov av vita lögner ibland, eller?" Vädjan var inte långt borta nu.

Du känner mig för väl tänkte jag och kände insidan skälva till av obehaget. Det är så med dessa människor, de som känner oss såsom insidan av sin egen vante. De vet vilka strängar de kan spela på även om de ibland vill spela falskt och vi går med på det ändå. Regelbundet såsom klockan vandrar över urtavlan kom nästa inlägg i debatten...
"Du väljer ju ibland att inte säga något alls, att förtiga, att låta saker ligga. Är inte det en alternativ "vit lögn"? Eller tycker du inte det?"
Ny vädjan i rösten men samtidigt, jag vet ju att han tycker det. Att jag är hemlig, att hemligheten och tystnaden är en form av "vit lögn". Ett förtigande..en avsaknad av bekräftelse..
Rätta frågorna måste ställas för att få rätta svaren annars kan svaret alltid bli:
"Jamen du frågade ju inte.."

Ändamålet helgar medlen hette det förr. Dvs att det finns saker som är så viktiga att bevara att en vit lögn kan vara befogad. Är det så? Eller är en lögn alltid en lögn om än i gyllne skor?
Kan du acceptera och förlåta en lögn senare, om du får veta varför? Om du förstår?
Är det samma sak med avsaknanden av information? Kan du köpa den lika lätt?
Jag grunnar på detta igen, allteftersom dagen försiktig trycker sig fram genom nattens mörker.
Kylan står som en vägg därute men solen syns över Oslofjorden och snart gryr dagen..

Det är inte stats hemligheter jag pratar om härovan, det är relationer mellan människor. Sättet att hantera verkligheten på och jag fundera över mitt sätt, mitt arv till den här världen.
Året är på väg emot sitt slut, en ny cirkel sluts, en annan öppnas..
Kanske är det därför jag är så tankfull, något skall slutas för gott och jag vill göra det med det bästa av samveten. Njut dagen med de verktyg som bjuds!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar