söndag 13 december 2009

Jul i svingen..


Nu har det varit tyst härifrån i nästan tio dagar. Ledsen för det, käre läsare.
Jag har varit borta och hållt kurs, tagit med med en influensa hem, arbetat på den, nästan kurerat mig och under tiden har tankarna och dagarna rullat på.
Det händer mycket just nu, på många plan och jag får säkert möjlighet att komma tillbaka till dessa här i bloggen, behovet av att skriva av mig är stort nu.

Den första pepparkaksdegen, som var utbakad för ca 10 dagar sedan är uppäten om sisådär 5 pepparkakor.. Ingen fara! Jag gillar att baka och jag har god hjälp men julen närmar sig, baciller i kakorna är mindre kul.
Saffran är inköpt. De har vackra förpackningar på apoteket här i Norge och jag gillar att gå till apoteket för saffran, det känns gammaldags och högtidligt.
Julkorten, de tryckta med flickornas bild på kom med posten igår. Jojomensan, här har vi fortfarande Lördagsutdelning OCH gammaldags härligt FUNGERANDE post!! Coolt va?
Jag känner mig bortskämd när jag går in på posten, njuter av hur det "skall" vara.

Norsk julmat tränades jag i redan förra julen men denna gång blir det på "allvar"..
Tynnribbe dvs tjocka revbenssjäll med stekt svål, pinnekjøttsom är en sorts torkat, saltat kött som måste smakas för att kunna förklaras. Lutfisk med bacon, tänk att fisk och kött, speciellt svinkött är så gott ihop. Medisterkake, missade jag förra julen så det är dags i år.
Sosisser, vet jag inte, är inte så förtjust i köttkorv men å andra sidan, jag har prövat många nya smaker här i år och gillat de flesta. Så pröva skall jag nog.
Maken skickas till gränsen.. Jag vägrar fira jul utan rödbetssallad, så är det bara och svenskt kaffe börjar bli ett måste. Har inte hittat ett bra norskt bränneri till detta ännu.

Sen njuter jag hejdlöst varje morgon klockan halv åtta.. likväl som klockan arton varje kväll.
Barmhärtig sybarit? Om jag frossar i mat? Läser jag hemlig lektyr? Dricker något förbjudet?
Nej, jag ser på julkalendern med min dotter och njuter ända in i märgen!
Julkalendern för året heter just "Jul i svingen" och handlar om barn och vuxna i en liten norsk avkrok, en fint litet samhälle som har allt ett samhälle skall ha för att gå runt.
Här finns allt jag vill ha i en julkalender också, snö, julförberedelser, komplikationer, vuxna som inte är perfekta utan som är som vuxna är mest, fulla av nojjor, egna intressen och massor av kärlek.
Igår kväll skrattade jag högt åt huvudpersonens pappa som blev skickad från bordet för att han sjungit nidvisor om sin svärmor.. Dotterns såg upp på mig, skrattet lekte i hennes ögon och så sa hon: "Mamma, det är första gången på typ en vecka jag hört dig skratta!"
Skamsen insåg jag att hon hade rätt. Jag vill skratta oftare än så!

Imorse grät jag.. För att Burres mamma äntligen fick bli Lucia. Trots att Lucia dagen är hennes födelsedag så fick hon aldrig vara Lucia när hon var liten, nu fick hon det i födelsedags present av sin son, att vara hela svingens lucia. Löjligt kanske.. Men jag njuter för den berör!
Det var länge sedan en julkalender berörde mig och det gör julfirandet så mycket ljuvligare.

Ha en underbar dag med ljusets drottning! Själv skall jag väcka mina nära och kära till julmarknad, några minusgrader och en uppgående sol.
Kanske törs jag drömma, drömma om en dag utan snor? Kramen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar