onsdag 26 maj 2010

Pep-talk från en coach!


Jag är en riktigt bra coach!
Det är inte pga att jag är bättre än mina klienter på just det de gör. Inte heller pga att jag har flera levnadsår, mera skolning, högre IQ eller nåt annat larvigt.
Nej, jag är en bra coach för att jag har förmåga till inlevelse, kan ställa de rätta frågorna, se helheten och målet och pekat ut det jag ser.

Jag vet att jag är född med denna egenskap men jag har också genom åren slipat denna ådra och fortsätter slipa den så ofta jag kan. Brukta knivar funkar bäst, nämligen.
När man coachar någon så engagerar man sig, ofta djupt och ordentligt. Hur skall man annars förstå problemet? Se målet? Kunna peka ut detaljerna?
Så drar man tillsammans med klienten upp en plan, en handlingsväg för denne att följa tills man ses igen och utvärderar!

Här kan jag ibland få lite klåda när jag träffar på alla som kallar sig "coacher" därute. Speciellt de som är anställda av samhället för att göra ett jobb t ex coacher på AF.
Nu sparkar jag på en gammalsvensk institution men jag finner inget bättre exempel.
Vart tog utvärderingen vägen?
Varför försöka coacha någon till bättre resultat om man inte har bestämt hur succé eller i vart fall framgång skall mätas?

Har du någonsin när du frågat vem som vann i en fotbollsmatch fått svaret "jag vet inte så noga! Det spelar nog inte större roll"?
Nej, just det! De flesta av oss engagerar sig i projekt för att slutföra dem, nå ett mål men ibland , ja, ibland tom ofta misslyckas vi.
Detta sker när vi 1) inte har en bra handlingsplan 2) inte/kan/orkar jobba för målet (dvs det är inte tillräckligt motiverande) 3) när vi inte ens vet att vi har lyckats/misslyckats för vi kan inte mäta resultatet.

En viktig motivationsfaktor för det mänskliga psyket är framgång!
Det är därför som framgång föder framgång! Vi ser att vi kan, vi börjar tro att vi kan, vi vet att vi kan och då är bollen i rullning.
Sålunda behöver vi veta när vi startar något hur vi skall mäta slutresultatet - både för att klappa oss själva på axeln men också för att senare kunna förbättras ytterligare.

Komihåg detta nästa gång du söker en coach, en mentor, en lärare eller startar upp ett eget projekt. När är du färdig? Hur mäter du resultatet av dina mödor? Vart skall du sen?
Under tiden gäller den alltid lika ultimata sanningen -
LIVE WITH PASSION!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar