måndag 29 november 2010

Byta sinnestämning.


Jag skrev inte under veckan, såklart jag inte hann det!
En fantastisk fullmatad kurs, en riktigt bra lärare, trevliga, kunniga, roliga människor upptog hela min värld... och så hemkomst, landning, familj, ta-igen, advent, önskningar.
Huvudet är nu så fullt att jag nog måste ägna dagen åt att skriva och strukturera, på alla sätt och vis, sen kan jag agera igen.

Veckan har handlat om sinnet, om coaching, om hur vi tänker, om NLP, neurolingvistisk programmering. En del saker är långtifrån nya men aha-upplevelsen ligger i att utföra det hela, att känna in det, uppleva det i sig själv och andra.
Vad byter din sinnestämning? Känner du att du "äger ditt sinne"?
För det är faktiskt inte så tråkigt att du "bara" kan bestämma över ditt sinne, du "äger det", om du väljer att se det, om du tränar på det.

Den gamla klyschan "du bestämmer själv hur du vill må" kan låta så "foten-i-kläm,jajamensan-aktig" för mig ibland men allt handlar ju om balans.
Vaknar jag och är sur, riktigt sur och känner att jag vill vara sur, just idag, just nu, då är det faktiskt inget som stoppar mig. Mitt val, mitt liv. Alla känslor hör hemma i vårt spektra.
Vissa känslor väljer jag och du dock oftare än andra.. Funderat på varför?
Funderat på om dessa känslor tjänar dig eller stjälper dig?
Kanske framförallt - vart kommer de ifrån? När valde jag dem?

Oftast har vi inte valt! Vi bara glider in i dem, av gammal vana, för att vi tror att det måste vara så, för att det känns bekvämt.
Vad väljer du helst en Onsdagskväll hemma framför TV:n - de bekväma tofflorna eller de röda med stilettklack?
Vi glider in i det vi är vana vid, bra eller dåligt och vi stannar där tills vi förstår att vi kan påminns om att vi kan göra annorlunda.

På Fredagens Skavlan såg jag en intervju med Elizabeth Gilbert, författarinnan till "Eat, Pray, love". Hon vände sig emot tanken att påverka sinnet, ifrågasatte positivismens "förtecken".
Hon såg på hur hon behandlats i USA när hon fick bröstcancer, hur man sagt till henne att om hon bara såg på sjukdomen som en gåva, som något positivt så skulle hon bli helad.
Detta är naturligtvis inte sant! Detta är en i ursprunget ypperlig tanke som gått "fel"...
Något unikt positivt som USA hade med sig som förvanskats och blivit till en klyscha, en slagdänga, tom och utan innehåll.

Nej, att påverka sinnet handlar om att vara sann. Alla känslor får plats och har lika berättigande, ingen mer, ingen mindre.
Valet ligger dock i min hand.
Jag kan välja sinnestämning när jag upptäckt att jag valt fel eller bara för att jag vill..
Jag kan också välja att behålla, om det tjänar mig.
Jag är min egen mästare och chef. Känns rätt gott, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar