måndag 6 augusti 2012

Sin egen historia

Närmast sig själv.. Ja, det är man alltid, oavsett hur ego det låter.
Vi bygger vår värld av våra egna byggstenar, stenar vi väljer och stenar vi får kastade till oss av universum, ödet och det omkring oss.
Naturligtvis kan vi diskutera hur många av de stenar som kastas till oss som också är valda av oss själva men det var inte min fundering idag.

De stenar som vi själv bygger av är en del av det vi visar av oss själva, vi samtalar om våra erfarenheter, vad som har hänt på slutet, vi lär av andra på det viset och vi definierar oss själva emot andra samtidigt. Kort sagt, så skapas vår identitet.

Jag hade en lärare en gång som var djupt älskad av alla sina elever, faktiskt nästan avgudad och när jag frågade mina medsystrar och bröder varför just hon var bäst så fick jag ofta svaret - "Hon ser mig!
Något jag själv kunde skriva under på efter mitt först möte med henne, jag var nämligen euforisk.
Hon var underbar!
Året gick och så under en fest kom det sig, mest av en slump, att jag råkade vara i hennes närhet länge och mycket och det var då jag insåg vad hon gjorde - hon fick alla att tala om sig själva!

Hon ställde frågor om personen ifråga, lät dem berätta, ställde följdfrågor, följde upp och naturligtvis, kom ihåg vad som sas förra gången.
Som åskådare kändes de som om hon satte en spotlight på personen, lät dem visa upp sig för sig själva, bli synliga och så gick de därifrån och tyckte "hon var fantastisk".

Det är VIKTIGT för oss människor att få berätta vår egen historia.
Att få komma hem och berätta om semestern, berätta om det roliga vi gjort, sett, upplevt och inte bemötas med "Jo, det låter trevligt men vet du vad JAG HAR GJORT..." eller "Ja,ja,ja, när vi var där, där där ni var såååå..."
Varje historia är unik! Varje människas upplevelse likaså.
Delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halv sorg!

De allra flesta upplevelser landar bättre inom oss om vi får dela dem.
Så, vill du ha nya "bästa vänner"?  Vill du visa någon att du verkligen bryr dig om dem?
Dela deras historia, låt dem utveckla, berätta, måla. Har de rest? Ta fram en kartbok, kolla in platserna, fråga om bad, restauranger och uteliv eller vad det nu måtte vara.
Behandla dem som designervara och chansen är - du får det tillbaka!

Plus.. extra bonus.. Du kanske lär dig något och har trevligt på kuppen!
Win, win! LYCKA TILL! KRAM

1 kommentar: