söndag 22 februari 2015

Ull er gull (igen). inte fleece!

Alla mina norska bekanta äger åtminstone två hela underställ i ull, det vill säga, ull undertröja, ull kalsong/byxa och ofta även en buff i matchande färg. Ofta, ofta har de fler än två dylika ställ.
Dessutom har de allra flesta en "Rav" tröja, gärna en Ullvang och något mera till fint, också det i ull.
Budskapet är enkelt, ull er gull.

Barn på dagis har ull på från Oktober till Mars, dagligen, jämt. Ull andas, ull släpper ut fukt, ull håller värmen även när det är vått, ull rockar fett. Punkt.

Numera behöver du inte ens stå ut med kliandet, DET var nämligen oftast mitt argument som barn, min känsliga hud fick ståpäls bara av att tänka ull. Så är det inte längre.
Den mjukaste merinoullen(och andra sorter) finns att köpa för en spottstyver och alla som producerar ull gör sitt bästa för att lindra din plåga. Det funkar. Ullen är mjuk som sammet och jag har lärt mig att det är den ullen med akrylinlägg som jag inte tål, akryl blir hårt och det kliar, på mig.

Idag är den ingen ull som behövs tvättas för hand, det har de också sett till, producenterna.
Minsta barn i Norge vet att här tvättas ullen med Milo, det har de pumpats i från TV's reklam, allt som tål vatten, tål Milo är budskapet.
Fibrerna i ullen måste man nämligen ta extra vara på så att de fortsätter vara mjuka, fortsätter sträcka sig i längdriktningen och inte tovar ihop sig som en gammaldags socka. Här görs detta med Milo och då kan du tvätta din ena ulltröja den ena dagen och ha den andra på dig. 

Ja, ja, ja, jag vet! Jag har kört detta budskapet här förr. Fascinerats över det men nu är det alltså dags igen/igjen, det är nämligen viktigt och angeläget. 
Varför tjata? JO, forskare har slagit larm IGEN under hösten och vintern.
Fleece är skapad av plastprodukter, DET har knappast undgått någon eftersom det är ett av argumenten för att återvinna plastprodukter. (Detta budskap gick en vända 2013 men nådde inte ut, ingen vill lyssna på "det omöjliga")

Det negativa är att när vi tvättar fleece i tvättmaskinen så skapas sk mikroplaster.
Mikroplasterna är 0,002-0,2 mm stora och de åker rakt igenom reningsverkens fina filter och system utan att fastna, havet är deras nästa destination och inte heller där går de att "fiska ut". Inga nät är tillräckligt finmaskigt, då skulle det redan sitta som barriär på reningsverket.
Detta är på väg att bli en stor miljöbov, ja, inte bara fleece men också kosmetika, målarfärg, tektilfärg bl a innehåller mikroplast.

Plastpartiklar bär skadliga ämnen som tas upp av djurplankton, som då försvagas och detta påverkar vidare upp i näringskedjan och på toppen av detta står vi, den skaldjurs och fiskälskande människan.
Freestylestjärnan Kari Traa med "live" ull ;-)
Hur skall vi ha det med våra hav? 

Varje gång du tvättar ETT fleece plagg avger det ca 1900 mikroplast fragment. VARJE GÅNG.
Detta tar inte slut förrän du slitit ut din fleece.
Havet behöver ca 450 år för att upplösa 1 PET flaska som trillat i och sopbergen under havsytan är enorma och då räknar man bara med det man ser, inte med dessa mikroplaster, de kommer i tillägg.

I Stilla havet finns ett av världens största sopberg, det beräknas vara lika stort som delstaten Texas.
Vid Bohusläns kust har man uppmätt att 5000 kubikmeter plast flyter iland varje år.
Är det inte dags att ta stopp på detta?
Ingen kan göra allt men ALLA KAN GÖRA NÅGOT!
Alla uppgifter ovanstående är tagna från miljöorganisationerna Kimo Baltic Sea & Håll Sverige rent.
Besök gärna deras hemsidor och läs på. Kunskap har vi alltid gott av. 
Ja, utom de om ull då, de är mina egna, högst personliga observationer och en hel nations erfarenhet!:-)

Dags att göra sig av med fleece och investera i ull.
Använd Söndagen, denna fantastiska dag, 22/2, ett tal som innehåller möjligheten till att fokusera på vad du önskar mer av, använd den till att fokusera på en bättre värld, en renare miljö.
Ta dig sen en tur på nätet, beställ ull. Töm garderoben på fleece.
Låt oss göra en insats värt namnet, let use some passion!

Live with passion & Blessed BE!
Kram










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar