lördag 3 april 2010

Mitt i påsken - en bild..


Mitt i påskens liv och tjiv drabbas jag av ett meme.. Vad var nu det?
Jo, ett meme är en bild som triggar en annan bild, dvs något som triggar ditt minne.
Skall jag vara helt korrekt behöver inte ett meme vara en bild. Det kan vara alla möjliga typer av intryck som triggar våra sinnen och bringar upp gamla och nya bilder.

Jag står i köket, håller en flaska välling i handen och ser min lilla dotter.. Iklädd pyjamas på krypen bort från mig, bort från köket.
Vänd emot dörröppningen står farfars höga fåtöljd, han sitter däri och lyssnar till radions påsknötter med slutna ögon. Jag ser inte honom, han är nästan helt dold..
Bara höger arm, hand och delar av bakhuvudet ser jag när jag kikar efter den lilla som hasar sig decimeter för decimeter.

Precis vid armstödets kant stannar hon, sätter sig på rumpan och böjer huvudet rakt upp, ser på farfar. Något måste han uppfatta för sekunden senare ser han ner, böjer sig fram och med sin ringbeklädda högerhand styker han den lilla över huvudet.
Det blänker till i ringen, en sekund i ljuset och jag reser..

På trappan hos farfar, en hand kommer farande.. En ringbeklädd hand, en ring med en enkel, smal guldring, en ansikte som gömmer solen för en sekund, ett leende jag alltid minns, vitt hår i sky runt huvudet, beröringen på min kind. Det bränner till i huden.. Jag minns den än, farfar.

Nya ringar, två dubbelringar, kalla handen på varma pannan, smekningen över panna, kinder, kyssen väter brännande kinden. Oroliga ögon, talande munnen, mjuka svarta håret..
Jag minns de än, mor, jag minns de än.

Sista bilden, gnistrande ringar, dubbla ringar, alldeles nya, sitter på min egen hand.. De väts av vatten när de gnistrar, duschens vatten, herregud, jag är gift.
Försöker vänja mig vid det nya avtrycket av min egen hand. Jag minns det än, jag kommer aldrig att glömma det ögonblicket där i duschen på hotellet, några timmar gamla ringar på min hand.

Nu fick jag en bild till, farfars hand på min dotters huvud. Hennes uppvända blick, han stora smil.. "Är du där?" frågar han försiktigt och den lilla ler.
Jag minns bilden, farfar, jag den till ditt barnbarn spar.
Hjärnans kamera är en underlig manick.. Har du koll på dina bilder?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar