måndag 13 december 2010

Livet är inte till för amatörer.


-detta läste jag som en kommentar på en Facebook sida nu i helgen.
Nej, ibland känns det verkligen inte som om livet är för amatörer men hur blir man proffs?
Det undrar både jag och dottern, hon som gärna vill kunna allt med en gång.
För mig handlar det mera om att hantera livet, att veta vad man skall göra med det och lösa de knutar som kommer upp till något man kan leva med... Eller?

Igår morse såg jag på två Tv-program som engagerade mig djupt, det första heter Schrödingers katt som är ett populärvetenskapligt program om forskning och teknologiska landvinningar.
Just igår handlade det om åldrandet, forskning runt detta och naturligtvis, om huruvida det är möjligt att stoppa åldrandet.
Här behandlades allt du vet och tror dig veta i ämnet, gener, mat, sociala omgivningar, träning, rökning mm, mm och precis som jag trodde och hoppades på så hade alla forskare ett och samma svar på åldrandes gåta nämligen: Min forskning är inte hela sanningen, det verkar bero på något mer... Se där! Det går framåt trots allt!

Man visade på folk över hundra som rökt 2 paket cigg i 40 år och var rena i lungorna likväl som man visade överviktiga i samma åldersklass.
Här fanns folk ur alla folkgrupper, samhällsklasser och alla med sitt recept på varför de blivit så gamla.
Man visade ett psykologiskt test där man låtit män över 75 resa tillbaka i tiden till 50 talet dvs på den tiden då de var unga och vitala. De levde i denna miljön i 2 veckor, tog hand om sig själva som då, läste tidningar, såg reklam osv från då men de samtalade i nutid dvs presens.
Häpnadsväckande resultat följde - de blev fysiskt, psykiskt, motoriskt bättre under dessa veckor. En man kunde tom slänga käppen, ja, tom syn och hörsel förbättrades.
Intressant, eller hur? Hur mycket styr vårt medvetande och varför går vi på allt det säger?

För mig, som medicinare och homeopat är det självklart att det missade länken i åldrandets gåta är just individualitet!
Du har makten över ditt sinne, din kropp och din ande! Ditt jobb är att lära känna dig och ditt skal, ditt färdmedel genom livet.
Ju bättre du känner det, desto mer kan du påverka och det är en annan viktig del i livet, åldrandet och processen. Att känna att det ligger i din egen hand, inte i någon annans.
Allt är nämligen sammanflätat.

Tycker du att det är komplicerat?? Inte då!
Det handlar om prioriteringar och jag hoppas att du är prioritet nummer ett för dig själv - annars får du nog tänka om!
Till en början kanske du tom får föra bok över vad du finner ut om dig själv, för att komma ihåg... Så småningom går det av sig själv!
Enkla saker - mår du bäst av kött eller vegg? Inte alla klarar veg-kost, vet du, även om alternativa cirklar propagerar för att det är "bäst".. och så vidare, och så vidare.

Vad det andra programmet handlade om??
Jo, det skall jag berätta om senare idag eller kanske imorgon. Måste marinera lite först..
Nyfiken på Schrödingers katt?? Ja, det går nog att ladda ner från NRK's hemsida.
Har inte kollat.. Men det kanske du kan göra själv, eller?
Trevlig Lucia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar