torsdag 31 mars 2011

När världen är ny.


Undrar hur jord luktar? Har den en speciell lukt på våren?
Jag tror faktiskt det för jag tycker ibland tom att man kan känna det, utan att stoppa näsan i den.
Det luktar lite förruttnelse ute, det gör det, speciellt när snön lämnar ett område med mycket blad och här och där tittar spår av människor fram... En flaska, en näsduk, en fimp...
Vilka djur vi är! Vi har inte vett att bajsa utomhus men vi kastar våra sopor där.

Jag kikar ner på hunden som förtvivlat letar efter ett ställa att göra sina behov på. För honom, född i December, innebär utomhus SNÖ. Allt som inte är snö..är vaddå?
Förvirringen är uppenbar men han håller stadigt nosen till marken.
Spännande trådiga saker fyller hans värld, han stretar och drar, tuggar frenetiskt på fjolårsgräset medans han letar efter en liten bit snö att sjunka ner på.

Löv är också spännande när de flyger och far, ligger som en djup, mjuk matta mellan klumparna av välbekant is.
Is - ett annat fenomen.. Det smälter på dagen! Visste du det? Å, blir till pölar man kan dricka, bada i, klafsa runt i. Vidunderliga värld!
Nästa sekund reser han raggen, morrar osäkert, ser på mig - vad är det nu?
En stackars klippduva, hasar sig kurrande ut på grenen och lyfter.
Kvickt! In bakom mattes ben... Vad var det? Vart tog den vägen?

Barn och hundar har samma förmåga att få oss att se världen med andra ögon, att fascineras över de små vardagsmiraklerna som vi tar för givna. För... hur många gånger ser du upp efter en lyftande fågel och njuter av dess lätthet och det fantastiska faktum att den kan flyga?

Jag försöker också komma över att det redan imorgon är April!
Mars har varit full på ett udda sätt, April ser inte bättre ut - sjukligt mycket saker som skall i hamn! Hela kalendern ser nedlusad ut och ändå vet jag ett par saker som borde in som inte ens står där... Så, i övermorgon kommer väl Maj, i vart fall innan jag hinner säga "kaka" och så är det sommar på allvar.
AHHH, bäst att fånga tiden innan den smiter.
Carpe diem och njut den! Puss!

1 kommentar:

  1. Gud vad jag älskar dina reflektioner. Ser bilder framför mig av dina beskrivningar. =) Känner igen det fast tvärtom, med en katt som är född på sommaren och undrade misstänksamt vad snö var för något.....
    Hoppas din nerlusade almanacka lämnar tid för lite återhämtning inemellan =)
    Stora Kramen =)

    SvaraRadera