onsdag 8 februari 2012

Annorlunda inspiration.

I den alternativa världen, i världen av psykologi och terapi är hjältarna mjuka, eftertänksamma, försynta, karma medvetna, märkliga ord förresten och mycket, mycket mer.
Man behöver bara stänga ögonen för att se färggranna kläder från Peru, Indien och Agrabah framför sig, man hör chanting och korrekta diskussioner.
Naturligtvis är allt detta beundransvärd, vackert och genomtänkt. Faktum kvarstår dock - hela världen fungerar inte så.

Personligen fascineras jag folk som har en så klart lysande vision att de snudd på välter andra i sin iver att nå sitt mål. Osmidigt? Javisst! Ofint? Helt säkert.
Men jösses vad de förändrar världen!
Ovanför mitt skrivbord hänger en text som heter "Hängiven beslutsamhet". Den är skriven av W.N. Murray på den Skotska Himalaya expeditionen 1951.
Denna vers handlar om att gå framåt med djärvhet... och slutar med ett citat från Goethes verser: "Vad du än kan göra eller drömmer om att göra.. påbörja detta nu! Djärvheten rymmer genialitet, styrka och magi!"


På åttiotalet var jag tonåring, en tungt hårdrockande tjej med stripor i håret, slickade brallor (oftast knallröda eller leopardfärgade), nitbälten, skinnpaj, mörka ögon och med nästa konsert i tanken eller nästa skiva eller... Nästa nummer av Okej.   Okej var anledningen till att leva ibland, andningshålet i en annars ganska tråkig, ledsam tillvaro.  Det stod ingenting i Aftonbladet och Expressen på den tiden om mina idoler, möjligen nämndes de som "samhällsfarliga" i någon artikel av någon Hem & Skola tant.
Okej tog den striden också - den emot Hem & skola - den striden som mina föräldrar diskuterade men aldrig vågade ta.

Vi, ungdomarna njöt, njöt av Okejs uppkäftighet, oböjliga vilja, deras konstanta ambition att serva oss, inte de vuxna.  Jag som tjej njöt också av att tidningen hade lika många lättklädda killar som tjejer.  Man kunde dräggla över en David Lee Roth i badbyxor, en Paul Stanley med bar överkropp, tom en Richard Herrey i nätundertröja (hahahhahah... Fast det kunde man ju aldrig säga till någon).

Lite visste jag då att en tidningsmakare vid namn Hans Hatwig, en man från Tyskland med helt nya idéer hade trampat stora delar av Sverige på tårna. Han fann ett sätt att trampa en helt ny stig genom det "svenska buskaget" och han gjorde det inte med "fina ord och chanting".
Nej, han svor, mutade, gjorde hemliga överenskommelser, hotades och följde sin dröm med samma varma hand!  Ett geni och en galning i samma förpackning.

Jodå, du minns rätt... Det var han som senare gjorde en tidning som hette "En ding, ding värld".
Men innan det plåtade han mina idoler åt mig, gjorde min ungdoms posters till mina flickrumsväggar, fyllde Sverige med pop och rock.
Jag kan inte låta bli att fascineras av denna härliga galning.
Är du som jag född så att du har din tonårs period på åttiotalet, i Sverige, tja då tror jag att du kan ha glädje av värsta nostalgi trippen hos Svenska SVTplay:
http://svtplay.se/t/102869/k_special__okej_-_80-talets_storsta_poptidning

Är du inte född på åttiotalet?? Gå in och kolla ändå... Kolla på någon som följer sin dröm, all the way.. 
Ha en bra dag! Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar