tisdag 6 mars 2012

Bara Sverige svenskt pärlsocker har...

Jag gillar "kylskåpsprogram"! Jodå, du läste helt riktigt. 
De har ju kommit och gått i olika former i massa år men favoritreceptet är enkelt - en riktigt bra reporter för en bra intervju med huvudpersonen och en riktigt bra kock som tar sig an kylskåpet. 
Det finns undantag för denna regel.. T ex en extremt bra kock som både kollar kylskåpet, lagar mat och intervjuar men sådana finns det inte så många av. 

I Norge är det nu dags för en ny sådan runda och jag glädjer mig... och glädjer mig åt att förfasa mig. 
Att t ex en skidåkare har lite extra proteinpulver, vitaminer och annat mindre ätbart i kylen, ja, det liksom räknar man med. Men bäst blir det ju när någon kändis, gärna lite kraftig och otränad, bjuder på samma arsenal. Då blir det lustiga vinklingar på intervjuerna och jag gottar mig extra mycket. 

Själv tänkte jag igenom mitt eget kylskåp idag med ett flin...  
Barnen propagerade för Söndags gott och jag insåg utan att blinka att jag kunde tillverka kanelbullar, chokladkaka, banan paj, körsbärs paj och diverse andra bakverk. 
Hmm, oxens hus liksom. Bara jästen.. Som ju faktiskt är en färskvara fattades just denna dag men tom den brukar finnas hemma då och då. 

Mina ensamstående klasskompisar ser in i kylskåpet med chockad förundran. 
Där finns nämligen MAT.. ;-) 
Naturligtvis beror det på att vi har barn och de är ensamma. Det går inte en tidig Måndag morgon förklara för en treåring att vi kan inte äta frukost för det finns inget hemma, vi går till Hansen och tar en kaffe istället. 


Faktum är att det inte hände innan jag hade barn heller, faktiskt. 
Jag är av den personligheten som alltid tror att folk kommer att svälta ihjäl om de inte får något att äta om de besöker mig, kommer förbi eller bara ringer på dörren. Gäller det inte det så tror jag att affären kommer att ha slut på någon vara imorgon, vara stängt pga snöväder eller kanske kommer jag inte till affären pga feber eller nåt. Nöd proviant mao.. Det mesta i mitt kylskåp och min frys är sålunda nöd proviant.  


Väldigt ofta står ett halvt kompani på trappan, blåfrusna och behöver ett rejäl varm måltid - NOT! 
Däremot känns det gott att veta när man halvhungrig efter en förmiddags läsande VET att man kan öppna frysen eller kylen och vispa ihop något riktigt gott av existerande varor innan man tar sig för något annat. 
Jag har alltid med mig mat att värma till skola.. Det har jag sagt förr och avundsjuka norrmän suckar sig blåa om svenskar och deras matvanor men likaväl har jag deras näsor I min matsäck.. Varje gång. 
Mig kvittar det! Jag behöver det varma. 


Förutom våra "vanliga matorgier" så hamstrar vi också. Det vet ni också.. 
Kaffe, knäckebröd, disktrasor och så vidare. Det gör att våra skåp och lådor blir extra fulla, såklart.
Bara Sverige har riktigt pärlsocker t ex. Vita, tjocka sockerkorn som inte smälter till smulor eller socker smet när bullarna gräddas. Mina barn fnyser i förakt emot de norska kanelsnäckorna och väljer bort dem... Mammas bullar, svenskt pärlocker - me like! 

Så... När du känner för en tur hitåt.. Känn dig välkommen! 
Jag hittar alltid på något att bjuda på. 
Smaklig lunch! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar