söndag 29 januari 2012

Den viktigaste!

Råden haglar överallt... "Gör såhär - förlora 20 kg på några veckor!"
"Köp dessa aktier - bli miljonär!"  "Träna med detta redskapet, bli ditt bästa jag!"
Ett fullständigt bombardemang av opersonliga råd ryckta ur sitt sammanhang, vi lyssnar, vi testar, vi testar igen. Naturligtvis hittar vi ett guldkorn då och då men oftast blir vi besvikna...
Vem kan man lita på? Eller som sången går "Vem skall jag tro på, tro på, tro på när jag är såhär?"

Prövat den klokaste av dem alla? Den som vet allt om dig? Den som sitter med alla kort, all erfarenhet?
Just det!! Jag menar - har du kollat vad du själv säger och tycker och tänker?

Först steget - vad kommer till dig rent intuitiv? Vad tänker du i olika situationer när du "överraskar dig själv" och innan oro, rädsla, glädje, funderingar och spöken tar över?
Känns det intuitivt rätt, ja, då är det oftast det och bär frukt. 

Läser du det du själv skriver? Om du säger att du inte skriver så bedrar du dig. Läs dina sms, din Face book wall, dina mail, din blogg, dina arbets memon... Allt ger dig en insikt om vad du tänker när du tror att du är "medveten och tänker". Se på ordval, inlägg, placering och känslan mellan orden.
Hur har du det egentligen? Vad tänker du? 

Tillfälliga ord, meningar och formuleringar finns inte (i vart fall inte i min värld) - de speglar dig och som sådana har de värde.
En fin lärare och författare som jag känner läser bara sina texter efter ett halvår. Kan han så gör han gärna detsamma med sina föreläsnings noteringar - allt för att minska risken för "tillfälliga känslor", toppar och dalar.  För honom är det självklart att man "syns" genom sin text men kanske inte alltid med det man vill... Det man vill dela, i detta nu, i detta andetag, i just detta forum.

Jag har själv titta på min blogg många gånger och hur sorgligt det än är, när man ser sin livskris i text så ser jag också mina styrkor, delar av min svarta humor och då vet jag att det är kvar.
I sanningen finns helheten, guldkornen...

Önskan med denna blogg är inget annat än att påminna någon därute om detta fina verktyg. Om att öka tilliten och tillförsikten till den egna klokheten. 
Bara du vet allt om dig och jag önskar dig all lycka till med att bruka den insikten på bästa möjliga sätt.  Ha en bra Söndag!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar