måndag 8 mars 2010

Bloggen - en åskådarsport?


Vad får dig att läsa min blogg? Vad får dig att läsa bloggar överhuvudtaget?
Maken och jag såg en repris av ett norskt diskussionprogram igår kväll och det handlade om livet, livskvalité och där använde man sig av ett citat om bloggar.
Jag kommer inte ihåg den exakta ordalydelsen så du får nöja dig med andemeningen och den var:
bloggar förvandlar livet till en åskådarsport!

Man likställde bloggandet med reality tv och ansåg att detta är ett av problemen i dagens samhälle, att vi läser bloggar om varandra istället för att umgås. Är det så?
Är bloggen "too much information"? Lite som att stå och kolla ner i någons byxor??
I programmet påstods också att vi idag läser fler bloggar än vi läser dagstidningar på nätet..
Hmm, är det konstigt? Bloggar är i vart fall ibland positiva, innehåller en del som man kan marinera vidare på (förhoppningsvis). Hur ofta kan tidningarna skryta med det?

I natt, vaken med dottern funderade jag lite över varför jag bloggar..och det var minsann fler anledningen än en MEN ingen av dem var att jag gillar att folk kollar ner i mina byxor!!
Jag lovar!
Mina bloggar ser otroligt olika ut beroende på vilken "hatt" jag har på mig, vilken del av min personlighet som kommer fram.
Ibland är det filosofen som skriver för att väcka eftertanke och höra sina egna funderingar.
Ibland är det mamman som behöver skriva av sig, ensam hemma på dagarna med barn.
Ibland är det kvinnan, hon, mitt i livet..
Ibland är det den mediala coachen och homeopaten som vill utveckla och dryfta vad hon just upplevt och så vidare, och så vidare..

Ni som läser är precis lika olika, det vet jag tack vare era kommentarer, ris och ros, era egna funderingar som jag ibland får tillfälle att läsa.
Precis som ni struntar jag ibland om det berör någon överhuvudtaget, jag bara måste skriva ut det. Ibland är det för privat och då hamnar det inte på bloggen alls utan i ett privat brev.
Då och då vill jag mana till eftertanke och provocera då är bloggen ett annat typ av verktyg.

Själv följer jag några bloggar, de flesta för att det är vänner som är långt borta och jag får lite insyn i deras vardag, saker de kanske missar att berätta på telefon. Extra input egentligen men långtifrån komplett.
Några andra bloggar är för att jag inspireras av dessa personer på olika sätt och söker mig hit när jag behöver.

Som i alla andra diskussioner tycker jag att journalisterna glömmer en viktig sak.. Det finns en off-knapp på datorn fortfarande och man väljer vad man läser.
Kanske det som stör dem? Ingen läser deras fina artiklar i tidningen längre utan hellre vad grannen skrev om bullbaket! Vanlig skär avundsjuka, kanske? Vem vet?

Jag bloggar vidare och hoppas du är med!! Du då? Vart står du? Åskådarled eller aktiv deltagande? Ha en bra början på veckan!

1 kommentar:

  1. Aktiv deltagare, absolut. Läser gärna bloggar för att inspirera och av nyfikenhet, men skulle heller inte välja bort att prata med personen i fråga - om det är någon jag känner. :-) Kramar!

    SvaraRadera