onsdag 24 mars 2010

Filosofen slår till, igen!


Igår var det som bekant "Toktirsdag" hos oss i Billingstad..
Dagen som innehåller barngruppen (barsel) för Selma och mig, basketskola & dans för Claire inkluderat transporten till resp ställe, däremellan mat, middag och läxor.
Just igår lyckades vi också, maken och jag, kila in en liten del shopping medans Claire dansade - alltför att tänja timmen, nåja, fyrtiofem minutaren till ett max.

På toppen av detta hade C redan när hon kom hem från skolan startat propaganda apparaten -
hon önskade sig svenska kanelbullar! Skillnaden?
Jo, det norska pärlsockret har allt övrigt att önska. Det ser ut som kanderat socker i små, små korn och dessa smälter ut över bullarna till en socker beläggning.
Det kommer också från Dan sukker, det också, precis som det svenska men tydligen är traditionerna lite olika här.

Vid middagen var tjatet uppe på max höjder, en snabb titt på klockan fick mig att inse att vi inte skulle vara klara förräns runt halv tio... Om vi börjde direkt och vi hade en läxa kvar att göra. C angelägen om att få sitt gjort påpekade att man kan göra läxor medans degen jäser!
Sagt och gjort, vi, jag gjorde degen, C läste högt om Vintergatan och sedan gjorde vi uppgifterna och vips, degen var klar, läxan gjord.. Bakningen kunde ta vid!

Hon gör verkligen sin del, C, det gör hon! Hon fixar pappren på plåtar, hon strör på kanel, socker, hon penslar, strör pärlsockret och samtidigt lyckas hon samtala eller emellanåt, hålla monolog..
Allt osagt, allt som finns i hennes "osagda låda" verkar komma ut då och utan förvarning slår hon till med: "Mamma, vad tror du är meningen med livet?"
Jag tvärnitar mellan spisen och degen, ser på henne och ser seriositeten målad över hela hennes ansikte. Hon menar allvar, hon vill veta..

Min filosofi har alltid vara att inte leda henne för mycket, att först lyssna på vad hon har att säga, vad hon kommit fram till när hon tänkt och sedan diskutera runt det.. Vet nämligen att hon är rätt påverkbar av mina åsikter. Så, nu mumlar jag något politiskt korrekt om att det minsann är olika från ålder till ålder, land till land osv MEN vad tänker hon om det?

"Jag tror att meningen med livet är att vara med dem man älskar! Hitta sig en man, vara med sina barn, göra roliga grejor, saker man tycker om.. Annars måste ju livet bli rätt trist, eller hur då, mamma? Det kan ju inte vara roligt att vara ensam, då vet ju ingen att man har roligt.. och ha roligt ensam, det är inte roligt!"
Jag jäser ikapp med degen! Hon är klok och eftertänksam i många ting, min stora älva..
Härifrån kan vi ta diskussionen hur långt som helst och det gör vi också..

Kvällen och köket fylls med en del stora tankar, en del små och av väldoft från kanelbullarna.
För var gång vi bakar ser jag en ny sida av mitt växande barn.
Det var värt varje sekund, som vanligt och det är GOTT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar