lördag 16 januari 2010

Det vackraste vintern gav..

Idag orkade inte solen upp. Trots detta var vädret trolskt då vi vandrade på bron över emot Kalvøya.
Vi var ganska sena, en kort natt, följt av en tuff morgon hade krävt sin tull, vi behövde alla extra sömn.

Det var några grader kallt, trots detta kändes det som om det var plusgrader i snö och luft. Luften vibrerade av fukt, små, små envisa droppar som lätt letar sig in genom dragkedjor, vantöppningar och varhelst det kunde finna någon värme.
Himlen lekte i många olika nyanser trots sin gråa yta, såhär i stan färgas den av alla möjliga ljus.
Ute på ön var det nästintill tyst, så när som på knarrandet av våra skor, vagnens rytmiska strävande genom snön och två unga mäns galopperande steg när de passerade oss i sina supermoderna Nikeskor.
De påminde mig om två älgkalvar, långa gängliga ben, korta överkroppar och i ett huj upptäckte man dem och i nästa stund var de borta igen, varv på varv på varv. Nyfiket som kalvar.. snabba som gaseller.

Luften känns lätt att andas, lagom kall, frisk och mitt i andetaget känner jag mig sådär tacksam igen! Tacksam över att bo i Skandinavien, tacksam över årtidernas skiften!
Vi promenerar på en helt stilla ö, min man, min dotter och jag och ändå är vi mitt i en huvudstad. Runt omkring oss är det bilfritt, luften har god kvalité, det finns tid att tänka, tystnad att göra det i, träd runt oss..
Man är rik på många sätt i Skandinavien!
Vi passerar det enda huset på ön, återigen tänker jag att den är som gjord för scenen i en kriminalroman. Fabrorn som bor ensam i huset, hittar ett lik och så spelar en historia upp sig.. Jag tror ni fattar galoppen, ja, min hjärna gör sånt ibland, jobbar övertid.

Det finns inga lik på Kalvøya, bara fantastisk natur och stillhet..
Allteftersom mörkret sänker sig över ön blir ljuset från staden mera framträdande mera lekande, så nära och ändå så stilla.
Bron skiljer oss från de sista shopparna på Sandvika. Långsamt promenerar vi över bron, emot maten, värmen hemma.
Ett glimmrande litet vinterminne att stoppa i påsen till sommarens nätter! Imorgon skall jag samla på fler!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar