söndag 3 januari 2010

Trettonhelgen som försvann..


Nu finns det en jätterisk! En jätte, fenomenalt stor risk att jag upprepar mig! För det som ligger och marinerar innanför pannbenet just nu, tja, det är någon som jag tänkt på från och till under alla mina år som egen företagare.. Så, kanske har jag redan skrivit om det, här eller någon annanstans och likt alla andra med skrivklåda ogillar jag att upprepa mig men so be it!
Jag måste!

Men först, anledningen till att det hela flöt upp denna gången..
Jag upptäckte att jag, när jag blev norsk, förlorade min Trettonhelg. Alla ni svenskar vet vad jag pratar om, den där extra lilla Söndagen, ibland mitt i veckan såsom i år, som ligger efter nyår. Så där lagom så att man hinner vila upp sig efter de första arbetsdagarna, får en extra sovmorgon eller kan ta ut semester så att man är ledig nästan en vecka extra.
Den lilla helgen finns inte i Norge, firas inte i Norge mao börjar livet, allvaret och vardagen redan på Måndag den 4, skolorna startar, arbetslivet drar igång från noll till hundra direkt.

Ge tillbaka min Trettonhelg tänker jag där jag sömndrucket inser att imorgon kommer att bli en tuff dag! En tuff dag att få alla som ställt om dygnet på benen i tid.. För att inte tala om mig själv, dvs att komma i säng i tid ikväll. Vet du egentligen varför vi/ni firar Trettonhelgen?
Jo, till minne av Jesu dop. Jag fick lov att kolla, måste ju veta om jag skall lägga fram till Stortinget att denna helg absolut måste införas i norsk kalender.

Egentligen var det inte det jag skulle skriva om alls.. Denna förlorade helg fick mig att inse att det nya året och dess vedermödor knackar på dörren, SNART dvs NU!
När jag såg detta förfasades jag snabbt över hur min "inkorg" såg ut dvs alla arbetsuppgifter som ligger och dräller.
Jag har massor, massor och åter massor i min inkorg som långsamt kryper framåt emot avgrunden i snigelfart. I änden står jag och hinner oftast med det som är superAKUT..
Det hinner jag men det är precis, precis på håret ibland..

Många älskar fulla inkorgar! Det måste man som egen företagare finns det tom de som säger..
Mmm, det ligger en sanning i det men vissa saker i inkorgen bara är för "kjedliga" dvs de är sådant som jag helst skulle bespara mig själv.
Jag vill ha inkorgen full av klienter, skrivande och skoj! Inte full av medicintillverkning, tekniska problem, bokföring och annat krafs.
"Gör en lista och bearbeta i prioritets ordning!" säger den organiserade.
"Leasa ut det tråkiga och koncentrera dig på det du är bra på!" säger den rike och listige.
"Gör det roligaste först, så får du mera energi till det tråkiga" säger den energismarte.

Bra råd allihop! Been there, done that.. tried them all!
Ändå återkommer problemet titt och tätt, för många uppdrag och att göra på listan, för få timmar på dygnet. Så är det bara, det är fakta och jag måste finna mitt sätt att hantera det, en gång för alla. Tror jag bör börja där.. Eller vad säger du? Hur gör du?

Precis som varje gång jag skriver om något dylikt får jag mail från snälla människor som säger:
"jag kan vänta, vill inte stressa dig!"
Känner du igen dig? Tänkte du det när du läste min blogg? Om du gjorde det så vill jag bara säga, glöm det igen!
Jag gillar människor, jag gillar att höra ifrån dig, hjälpa dig! Det är allt det där andra jag måste hantera, finna en strategi för.. OK?

Njut din Trettonhelg, om du är svensk, om du har den.. Om du såsom jag måste bita tag i det nya året på allvar imorgon - lycka till därute!! Vi ses!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar