tisdag 19 januari 2010

Pressa framåt eller något som drar?


I de grupper av kvinnor och bebisar som jag tillhör diskuteras det mycket vikt just nu!
Ja, faktiskt, det diskuteras vikt i samhället över lag. Efter julen, efter nyåret, efter alla balunser..Efter barnafödandet och innan det den stora "come back" på jobbet eller kanske bara inför den annalkande badsäsongen!
Dessutom talas det överlag om allt det där man lovat sig själv till nyår, för femte gången, för sjuttifemte gången och aldrig, aldrig har man lyckats nå fram. Gjorde man det behövde man ju inte samma löfte år, från år, från år då vore det ju gjort liksom.

På Engelska heter det "New year resolution", från latinets resolutio som faktiskt betyder att lösa upp något, upplösning, göra sig kvitt av. Mao något som inte skall komma tillbaka.
Varför är det så? SÅ svårt? Kan man göra något åt det?
Min egen coach hade ett fint upplägg på detta häromdagen, en spirande tanke som jag verkligen kände att jag vill dela med mig av.. Han kallade nyårslöftena för en önskelista dvs något som vi skulle vilja uppnå, om vi hade lite tid över, om vi kan men vi ser på dem som "inte riktigt nödvändiga". Dvs vi kan leva även om vi inte genomför dem, de är grädden på moset liksom.

Det är detta som är grundfel 1A! När något är placerat i denna korgen.. Ja, då krävs viljestyrka för att genomföra det! Det är något man pressar framför sig, det skall gå, det skall gå, det skall gå. Här dyker problemet upp..Viljestyrka tar nämligen slut! Om inte permanent så åtminstone då och då. Tänk på bantaren eller den som slutar röka. Dessa små återfall som sker, dessa fallgropar. Låter det fattigt och banalt? Jo, men vänd på det!
Tänk tanken att du skall hålla en 5 kilos vikt ovanför huvudet. Hur länge orkar du? Blir du förbannad på dig själv om du släpper ner och vilar då och då?

Sålunda gäller det att ändra taktik! Det gäller att finna något som drar istället. Något som är så attraktivt, så tydligt att det drar en fram när det blir tuffa tider, svåra gupp på förändringens väg. Att visualisera vart vi skall! Där måste det börja, såklart, som alltid.
Men det räcker inte att sitta på en matta och säga "aoum" och se sin bild framför sig.
Visionen måste vara något som du verkligen vill ha, något som du känner att du inte kan leva utan, något som du känner är du, som gör dig upphetsad, taggad, laddad och energirik.

Du skall inte bara uppnå dina mål, du skall HÖJA DIN STANDARD, din nivå, ditt sätt att se på dig själv i direkt anslutning till din bild/din vision.
Visst blir det svårare att låta bli godiset, chokladen, om du ser på dig själv som en sportig, smal och sund person? Av naturen tänker vi att sådana inte äter alltför mycket choklad, de äter äpplen, fullkornsbröd, morötter och gud vete allt.
Tänker du på dig själv som fettot som skall förlora 5 kilo för att hon svullat julmat, tja, då blir budskapet att den j..la chokladbiten vare sig gör från eller till. Är du med?

Vi får alltid våra måsten dvs vi ser till att få det vi måste ha, det vi anser som ett måste. Jag måste gå på toa, jag måste betala dessa räkningar, jag måste få tid att gå till tandläkaren(speciellt om det redan gör ont)- vi fixar det med en gång!
Våra jag borde eller jag skulle händer sällan eller aldrig!
Så ser till att din önskan blir ett MÅSTE, skaffa visionen som DRAR istället för som kräver att du pressar den framåt.

Den sista delen i denna raketen är den som låter enklast men som kräver övning.
SKAFFA DIG RITUALER som backar upp din vision, din nya standard!
Min coach kallar det för dagens "gyllene halvtimma" eller timme eller hur mycket tid du nu har per dag. Det är den heliga timmen, den tid som du ägnar dig åt din vision MEN den skall vara regelbunden, återkommande tills den sitter i ryggmärgen.
Utan den är förändringen också omöjlig nämligen. Utan den blir ditt löfte om din höjda standard bara en mental konstruktion!

Komihåg- allt förändras hela tiden, med eller utan din medverkan. Framsteg kräver aktion.
Lycka till!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar