fredag 10 juni 2011

I Hänryckningens tid.


"Pingst, hänryckningens dag, var inne.
Den landtliga kyrkan
stod hvitmenad i morgonens sken.
På spiran af tornet,
prydd med en tupp af metall, vårsolens vänliga lågor glänste som tungor af eld, dem apostlarna skådade fordom. Klar var himlen och blå, och Maj med rosor i hatten stod i sin helgdagsskrud på landet, och vinden och bäcken susade glädje och frid. Guds frid! osv, osv"

Nattvardsbarnen av Esaias Tegnér

Från denna dikt kommer uttrycket "hänryckningens tid", som betyder extas eller trans..
Att bli hänryckt -
jag kan inte låta bli att smaska på ordet först. Dragen av sina fötter, förd bortom vett och sans.
Var det så lärjungarna upplevde den helige Andes utgjutelse i dem? Jo, för det är det som historien berättar... Att lärjungarna såhär 50 dagar efter påsken äntligen får möta det som Jesus utlovat, nämligen kraften från Gud, den helige Ande.
De skall ha talat i tungor, döpt ca 3000 människor bara på en helg så det är inte konstigt att den kristna kyrkan firar sin födelsedag just på Pingsten.

Fast faktum är - judarna hade tjing på denna högtid först. Shavuot heter det och firas till minne av att Gud skall ha gett dem de tio budorden på berget Sinai...
Finns det någon koppling här? Undrar jag lite hedniskt eller är det bara så att Gud diggar denna tiden på året? Att han är speciellt svag för att naturen också verkar vara i extas..
Så svag att han också vill lägga till något extra, göra en liten kupp och hamna överst på listan.

Det är många andra som "vill i extas" denna tid på året också.. Skall du på bröllop?
En inte helt förflugen fråga. Det hålls bröllop i var och varannan buske just denna helg -
hänryckningens helg! Kärlekens helg, helgen då anden skall fyllas på!

Just denna helg har svenskarna valt att korta ner... Ta bort en efterlängtad Annandag Pingst för att istället fabricera en nationaldag.
Ja, du får ursäkta men jag tycker det är sjuk! Att bygga om gamla hederliga helger för att det skall passa till arbetskalendern. Folk jobbar nog ändå och de som inte jobbar... Ja, de kommer inte att göra det ändå, pingst eller inte, nationaldag eller inte.

Själv tänker jag ta långhelg med familjen, Måndagen inkluderad och försöka verkligen befinna mig i "hänryckningens tid"! Fiska lite, se på grodyngel och kryp, sniffa på syrenerna innan de sista försvinner för året, pilla på små väldoftande granskott, kolla vart det finns blåbärsblommor och lite av vart. En helg i stugan, en helg utan alla bekvämligheter men med livet på knuten.

Låt dig fyllas av din helige Ande! Ha en god Pingsthelg!

1 kommentar: