onsdag 8 juni 2011

Måste livet gäldas?


Ibland ser jag på livet som en kassabok...
Det har du säkert greppat redan. Uttag och insättningar balanseras.
Det korta uttagen, de inom oss, energiuttagen och insättningarna är en del av det, det lilla, det jordnära.
Men finns det också större delar, mera djupgående såsom t ex karmalagen? För Gud kassabok på oss alla?
Håller han/den/det/kraften/energin också koll på oss på ett mera djupgående plan?

Min bloggande väninnan skrev igår om attitydens betydelse, att vi skall uppmärksamma de energier som sänds ut emot oss, vilken miljö vi är i för den påverkar sedan i sin tur det vi ger ut.
Jag minns en av serierna, "Fame", jag såg som ungdom/barn. Den handlade om ungdomarna som närde en dröm om att stå på allehanda scener och nå berömmelse. I texten till introsången sjunger den hesa sångerskan: You want fame, but fame costs... And right here is where you start to pay, in sweat!"
Hon använder ordagrand orden "att börja betala" och vi nickar instämmande - japp, det kostar att ligga på topp!

"Efter att ha segrat mot cancern i livmodern med hjälp av strålbehandlingarna så har jag tinnitus, strålskadade tarmar (med allt vad det innebär), två stomier, konstant värk i leder och ben samt reducerad energi. Det är priset jag betalar för att få överleva.." skriver cancer patienten med sin spretiga handstil.
Hon, klokare än de flesta, efter sin inre resa anser fortfarande någonstans att livet av henne krävt sin gäld. Ibland förstår jag vad hon säger, ibland blir jag förbannad...
Dessa plågor kallas bland oss terapeuter för de "stumma plågorna" pga att ingen förstår dem, ingen lyssnar på dem, ingen kan hantera dem och patienterna själva skall liksom vara glada åt själva livet. Det skall räcka?
Skall det vara så? Kostar allt?

Samma patient fortsätter sin text då cancern tar omtag med henne och hon återigen tvingas möta sin kombatant, Döden, och medan hon stirrar honom i vitögat tycker hon sig höra honom säga:
"Jag är inte benägen att bry mig om det som ni människor kallar "rättfärdighet". Rättfärdighet ger liten mening i evighetens perspektiv. Varken jag själv, livet eller moder natur, för den sakens skull, uppträder rättfärdigt i människornas ögon!"
Betyder det att vi inte ser helhetsbegreppet? Eller betyder det helt sonika att det inte finns något?

Jag baserar hela min tilltro till livet på att det finns något mer, att det finns en helhet och en sorts "livets kassabok".
Så, i min lite naiva värld innebär det... Om du betalar i blod/svett och tårar bör du någonstans bli belönad. Eller? Är det då kunskapen som är belöningen?
Kunskap till nästa liv? Frågorna är många och de haglar från taken...
Precis i skrivandets nu känns det verkligen som om allt gäldas, allt kostar och man måste bestämma vart man vill lägga krutet. Ytterligare en fråga står vid dörren - kan man göra insättningar på detta konto innan? Jag menar, kan göra gott, hjälpa andra osv och sedan ha det tillgodo??

Vad tror du?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar