onsdag 26 januari 2011

Kropp & sinne - allt i ett!


Eller det skulle också kunna kallas för "Kroppen tänker lika mycket som hjärnan"!

I massor med år har alternativa kretsar vetat detta, känt det i intuition och märg, i vart fall vet jag att det är så i mitt fall.
Som homeopat ser jag många gånger kroppen frigöra gamla minnen, gamla rörelsemönster när något triggas.
Som medial coach ser jag hur vetskap, kunskap, förståelse kan frigöra både kropp och själ i några penseldrag.

Som alltid när man står där och påstår saker som "inte kan bevisas" så utsätts man för lite spe, lite ifrågasättande, några sneda leenden. Därför har jag tålmodigt väntat, jag och en del med mig. Väntat på att forskningen skall komma ikapp, hitta ord och mätinstrument för det som vi med våra sinnen, intuition och erfarenheter redan "vetat, arbetat och brukat" länge.

NU är vi där! Detta område har av "vetenskapen", den bevisbara fått namnet "Embodied cognition" och bevisas genom att man numera kan "filma" hjärnaktivitet medans den pågår med hjälp av sk fMRI.
Dessa mätningar har visat att hjärnan inte skapar abstrakta "bilder" & "symboler" utan att nästan allt som hjärnan gör/agerar på kommer från olika typer av impulser från kroppen och/eller att kroppen är med och drar igång hjärnans tankeverksamhet.

T ex när du tänker på att du måste hitta din hammare, ja, då aktiveras den delen i din hjärna som du använder när du tar på eller brukar en hammare rent "fysiskt". Är du med?
Detta gäller även abstrakta ting som t ex tid. Man har filmat försökspersoner som får ordet "framtid" som kommando.Man ser då att först lutar sig kroppen framåt, bara några millimeter men ändock och sedan visar hjärnan aktivitet i det området som handlar om att röra sig framåt.. Vem är det då som bestämmer? Egentligen.. och spelar det någon roll?

Ja, jag tror det! Jag tror att det är viktigt att vi slutar behandla hjärnans processer som viktigare än kroppens och kroppens behov som om vi går till cykelreparatören!
Dags att se dem som en enhet!
Fattigare tankeverksamhet, om ens möjlig utan impulser. Inga "lagringsmöjligheter" utan en kropp som kan skuffa runt informationen och söka depå områden.
Märk dock väl - detta är INGET NYTT, nej, nej. Det är bara "bevisat nu" och sålunda händer det massor på området i form av forskningspengar och kända neurologer som uttalar sig om dess fördelar (och nackdelar).

Redan de sk "gamla grekerna" hade teorier om detta. Sedan låg det relativt stilla ett tag för att i början av 1900-talet förkastas helt av en enad forskningsvärld. På 80-talet framställde forskaren Bob Zajonc ett projekt som handlade om hur kroppen förändras för att efterhärma/likna vissa saker som hjärnan (eller är det kroppen?) gillar och uppskattar.
Sådan herre, sådan hund, eller äktenskapstycke osv.. Ni känner begreppen.
Han blev, såklart, utskrattad. Idag är han avdammad och intagen i de fina salongerna igen.
Intresserad av honom? Kolla ett av de senaste numren av "Emotion review" där man använder sju sidor på honom som vore han en nyhet.

Tanke och känsla flätas tight samman! Blir till ett.
Vill du läsa mer? Det finns en uppsjö av artiklar där ute, böcker är det färre av.
"Psychological science" - är en bra tidning att söka i och finns på de flesta bibliotek.
Liksom "Emotion review".
Boken "The meaning of the body" av Mark Johnson är också ett tips.

Håll örat till marken(så tänker du bättre, hihihihi) för det kommer mera och det är snart!
Länge leve ett tight samarbete, på alla plan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar